Obavijesti

Svečana dodjela priznanja "Splitski cvit"

Događaj su došli podržati župan Splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, predstavnici političkih stranaka, osobe iz javnog života i brojni građani.

Čestitajući ženama njihov Dan, župan je uz kratku povijesnu retrospektivu značenja ovoga dana kod nas i u svijetu, istaknuo ulogu žene u hrvatskoj povijesti i stvaranju moderne države Hrvatske. "Od slavnih hrvatskih kraljica Jelene i Katarine, preko niza slavnih i hrabrih žena iz hrvatske povijesti, posebno želim naglasiti ulogu hrvatskih žena, majki, sestara i djevojaka koje su i same sudjelovale u Domovinskom ratu, bilo djelatnim angažmanom na bojišnici bilo na drugi način, moleći, hrabreći i čekajući svoje sinove, braću i muževe, na čemu smo im posebno zahvalni" - rekao je župan Ževrnja.

U svečarskom ambijentu, pokretačica "Splitskog cvita" Milena Mratinić pozdravila je sve okupljene, čestitala Dan žena i zahvalila svima koji su omogućili da se Splitski cvit održava već peti put. Posebno je zahvalila dosadašnjim pobjednicama.

Župan i gradonačelnik potom su uručili plakete 15 ovogodišnjih kandidatkinja, 15 latica.

Dobitnica nagrade je anesteziologinja splitskog KBC-a i aktivna volonterka Hrvatske gorske službe spašavanja, dr.med. Ivana Buklijaš. Ova iskusna alpinistica, penjačica, speleologinja i planinarka sudjelovala je u brojnim akcijama spašavanja života.

U zabavnom dijelu programa nastupili su Pjevačko društvo Marjan i ženska klapa Filip Dević.