Obavijesti

TJEDAN MEDITERANSKE KNJIGE U SPLITU

'Tjedan knjige mediteranske tematike' započeo je otvaranjem izložbe pod nazivom „17 u 8“, autorice Vedrane Delonge. Na izložbi su javnosti predstavljeni arheološki nalazi pronađeni na jugoistočnom dijelu Dioklecijanove palače 1992. godine, a na temelju kojih je kasnije rekonstruiran život  Palače.Simboličan naziv izložbe predstavlja 17 stoljeća njenog postojanja 'iskopanih na osam metara visine'.
Na istu tematiku postavljena je i ambijentalna izložba Zvonimira Buljevića koji je svoj radni vijek proveo upravo bilježeći tijek istraživanja i mijene unutar spomeničkih cjelina Dioklecijanove palače.

Manifestacija je nastavljena trodnevnim međunarodnim znanstvenim skupom pod nazivom „Dioklecijan, tetrarhija i Dioklecijanova palača o 1700. obljetnici postojanja“.
Najistaknutiji domaći i europski dioklecijanisti okupit će se oko tema carskih građevina i kroz cjelodnevne zajedničke sesije nastojati rekonstruirati vrijeme  tetrarhije - Dioklecijanov reformatorski sistem vladavine četvorice.
Iako je Dioklecijanova palača odavno predmet znanstvenog proučavanja, sudionici skupa jednoglasni su u ocijeni kako osim poznatog naručitelja i okvirnog vremena njene gradnje, još uvijek nije postignuta suglasnost o nekim osnovnim elementima kao ni o simbolici splitske carske građevine.
Splitski znanstveni sabor dioklecijanista zasigurno će pridonijeti otkrivanju nekih novih činjenica o ovoj veličanstvenoj ali i enigmatičnoj carskoj palači.
          
                                                                               A.Đeldum