3. ožujka 2024.

U Muću otkriven kip svetog Florijana

U nedjelju je u Muću, ispred vatrogasnog doma, otkriven kip svetoga Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Tom prilikom Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik zjavio je kako je presretan što je upravo u Muću otkriveno poprsje svetoga Florijana. “Ovdje su skromni ljudi velikoga srca koji rade i ponašaju se upravo kako to vatrogasci rade. Zahvaljujem vatrogasnoj zajednici Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinskoj županiji, načelniku Općine, a posebno ljudima u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Muć”, izjavio je Tucaković. 

Predsjednik predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader čestitao je dan osnivanja DVD-a Muć. “Sveti Florijan poginuo je za svoje vojnike, štiteći kršćanstvo. Uz to je naš zaštitnik u cijeloj Europi. Zato želim da i naše vatrogasce u Muću štiti i čuva od svake nevolje”, rekao je Sanader.

Pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić rekao je da mu je izuzetna čast kao izaslanik župana sudjelovati na otkrivanju poprsja svetoga Florijana. “On će čuvati ovo jedno zaista vrijedno vatrogasno društvo na čelu s njihovim zapovjednikom Božom Delićem, koji je primjer vatrogasnog zapovjednika. Nadam se da će sveti Florijan sačuvati sve nas kako bi nam protupožarna sezona bila što kraća”, zaključio je Gabrić.

Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Muć Bože Delić navodi kako je postavljanje spomenika točka na i izgradnje vatrogasnoga doma. “Zahvaljujemo Splitsko-dalmatinskoj županiji na čelu s našim županom Blaženkom Bobanom na pomoći u projektu. Hvala i svima ostalima koji su nam pomogli”, rekao je Delić.