1. travnja 2017.

U splitskoj palači Milesi otvoreni 13. Dani kršćanske kulture

U subotu 1. travnja, u splitskoj palači Milesi, u prostorijama HAZU, Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić otvorio je trinaeste Dane kršćanske kulture. Nakon službenog otvaranja uslijedilo je otvaranje 1. Salona suvremene sakralne likovnosti koji se prvi put odvija u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture, a donosi pregled likovnog stvaralaštva i njegovih autora koji se u svom radu već godinama referiraju na pojam kršćanske sakralnosti, njih više od pedeset u prvoj godini održavanja Salona.

Nakon što je pročitano pismo predsjednice RH, pozdravnu riječ okupljenima su uputili Miro Radalj u ime organizatora ovih Dana, ravnatelj izdavačke kuće Verbum, Radoslav Bužančić u ime ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, župan Zlatko Ževrnja i predsjednik HAZU Zvonimir Kusić.

Župan je u pozdravnoj riječi zahvalio organizatorima ove tako značajne manifestacije za grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, za cijeli jug Hrvatske. 

Kada se govori o današnjoj Europi, često čujemo riječ „kriza“. Jedni govore o krizi upravljanja, drugi o migracijskoj krizi koja dijeli Europu politički, tek rijetki vide prave razloge dubokih podjela u društvu, koji su nam svima zajednički. Tako je  Papa Franjo, podsjetio je okupljene župan Ževrnja, prije tjedan dana, na prijemu za europske čelnike, rekao da bi „Europa mogla umrijeti ne vrati li se idealima svojih osnivača“.

„Osnivači Europske unije bili su svjesni kao i lideri koji su tada potpisali Rimske ugovore da su zapravo iznjedrili novu političku, gospodarsku i kulturnu stvarnost. Oni su bili svjesni da daju temelje novoj humanosti, novoj ljudskoj stranici koju danas zovemo Europska unija. Bili su agilni i brzo su reagirali, imali su dovoljno odvažnosti da krenu u nešto novo, kazao je između ostalog, ovom prigodom sveti Otac Papa.

I vi ste dragi prijatelji iz Verbuma i svi koji vam na bilo koji način pomažu, bili odvažni i vjerovali da kriza ne mora biti prokletstvo, da krizu prije svega trebamo shvatiti kao izazov, te da nešto novo možemo sagraditi samo na čvrstim temeljima vlastitog kršćanskog identiteta.

Zbog toga smo, dragi prijatelji, dragi Petre, dragi Miro, i svi vi uključeni u organizaciju ove tako značajne manifestacije ponosni što vas imamo za prijatelje, što diljem Lijepe naše pronosite ime, ljepotu i svekoliki značaj grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije na kulturnoj mapi naše drage Domovine i svugdje gdje žive Hrvati. Zato vas, poštovani prijatelji rado pomažemo koliko smo u mogućnosti i to ćemo činiti i ubuduće, ako Bog da" - zaključio je župan te svima poželio ugodan boravak u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na otvaranju Dana kršćanske kulture nazočili su i drugi visoki uzvanici, akademici Rudolf i Tomić, saborski zastupnici Škorić i Krstulović Opara te brojni drugi gosti, umjetnici pjesnici, novinari, svećenici, časne sestre i zainteresirani građani.

Ovogodišnji laureati su akademski kipar Kruno Bošnjak s radom "Mesija" i akademski slikar Vladimir Meglić sa slikom "Abrahamovi posjetitelji", a dobitnik glavne nagrade "Andrija Buvina" je britanski povjesničar i publicist, profesor povijesti na Katoličkom Sveučilištu u Zagrebu Robin Harris, autor knjige "Stepinac - njegov život i vrijeme".

Svečano otvaranje manifestacije u glazbenom smislu upotpunio je sastav Chorus Cantores, a program je vodila Nevena Domazet.

Ovogodišnji program održava se od 1. do 11. travnja u organizaciji nakladne kuće Verbum, uz suorganizaciju programa s Dubrovačkom i Šibenskom biskupijom. Manifestacija se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, kao i pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Splitsko-makarske nadbiskupije te županija i gradova u kojima se manifestacija održava.