Obavijesti

U Splitu obilježen europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima obilježen je u Splitu polaganjem vijenaca na Katalinića brigu, gdje je u vrijeme komunizma bio smješten zatvor. 

U znak sjećanja na žrtve svih totalitarizama gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić i pročelnici Davor Pavić i Damir Gabrić, uz vodstva gradskog i županijskog odbora HDZ-a, položili su vijeće i zapalili svijeće.

Petar Škorić, saborski zastupnik i predsjednik splitskog GO HDZ-a Split, tom je prigodom poručio da se obilježavanjem ovog dana Hrvatska pridružila većini zemalja članica europskih integracija u kojima se, na preporuku Europskog parlamenta, potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Pozivamo sve, a posebno SDP kao pravnu slijednicu Komunističke partije, da se jasno distanciraju od svih simbola komunističkog režima. I dok još danas ne vidimo distanciranje od simbola pod kojima su rušeni Vukovar, Dubrovnik, Zadar i cijela Hrvatska, u isto vrijeme se inkriminiraju simboli pod kojima su hrvatski branitelji branili našu domovinu. Takva zamjena teza je nedopustiva“ , poručio je Škorić.

Važno je 23. kolovoza, odnosno Europski dan sjećanja, približiti svim građanima, ne da bismo 'pripetavali' tko je koga više ubio, jer to nije smisao, nego je smisao osvjetljavanje dijela povijesti koji je ostao poputno nejasan našim mlađim naraštajima, kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

Dožupan splitsko-dalmatinski Ante Šošić naglasio je da su svi totalitarni režimi negativni jer su negirali ljudske slobode i rezultirali masovnim žrtvama, jer su milijuni žrtava diljem svijeta bili posljedica djelovanja nacizma, fašizma i komunizma.