15. studenog 2023.

U Supetru isporučena brza brodica za Hitnu pomorsku medicinsku službu

Isporukom šeste brze brodice Hitne pomorske medicinske službe u Supetru na Braču u srijedu je do kraja uspostavljena te služba u Hrvatskoj, vrijedna 10,1 milijuna eura.

Primopredaja brodice odvila se u sklopu završetka projekta uspostave Hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama koje provode Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture te Hrvatski zavod za hitnu medicinu. 

Novac za uspostavu Hitne pomorske medicinske službe Hrvatska je osigurala iz europskih bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020, te državnog proračuna.

Projektom se brzim brodicama povezuje otoke i obalno područje kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb. Hitna pomorska medicinska služba uključuje šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi. Brodice i pripadajuća oprema koristit će se i za potrebe traganja i spašavanja te pružanja medicinske pomoći u slučajevima pomorskih nesreća i katastrofa. 

U ambulantama na početnim destinacijama zbrinjavanja pacijenata omogućit će se izvođenje jednostavnih medicinsko-biokemijskih pretraga radi utvrđivanja neophodnosti hitne intervencije prijevoza u najbližu ustanovu hitne medicine ili bolnicu na kopnu. 

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban rekao je kako je najvažnije to što ovaj brod svakom Bračaninu omogućava dolazak do splitskoga KBC-a u zlatnom satu. "Uistinu, to je veliki pothvat. Od srca zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske što prepoznaje potrebe otočana. Nadam se da su već sada u tijeku intenzivne pripreme projekata i aktivnosti jer je Vlada kroz novi Integrirani teritorijalni program osigurala čak 150 milijuna eura na koje se isključivo mogu javljati lokalne zajednice s otoka. Borit ću se da projekti s naših otoka ugledaju svoje europsko svjetlo dana", izjavio je Boban.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako je u posljednjih osam mjeseci, koliko brodice plove, spašen 31 život, i to u najtežim vremenskim uvjetima kada ni helikopterska služba nije mogla intervenirati.

"Ako uzmemo u obzir činjenicu da ćemo tijekom sezone omogućiti 20 novih dodatnih cjelodnevnih timova, kao i da smo potpisali ugovor o implementaciji Hitne helikopterske medicinske službe koja bi trebala zaživjeti na proljeće, na taj smo način napravili maksimum da naši građani i posjetitelji mogu dobiti adekvatnu medicinsku uslugu", rekao je Beroš.

Pritom je najavio nabavu novih pet brodica, koje će djelovati u Splitu, Puli i Senju, te na Hvaru i Korčuli.