28. lipnja 2017.

Veleposlanik Brazila Paul Robert da Fontaur prvi put u posjeti Županiji

Župan Blaženko Boban upriličio je danas prijem za Paula Roberta da Fontauru, veleposlanika Brazila u Republici Hrvatskoj.

„Nadam se kako ćemo današnjim i svim budućim kontaktima uspostaviti suradnju, poglavito na području gospodarstva. Davno su započete veze između Brazila i Hrvatske, a zanimljiva je i činjenica kako su upravo dvoje Hrvata, braća Seljanin, boravili u Brazilu proučavajući ga, prva spona Hrvatske i Brazila“, kazao je župan. 

Veleposlanik Paul Robert da Fontaur je kazao  kako se puno stvari može zajednički razvijati, naglasivši kako su upravo Hrvati bili među prvim graditeljima Brazila. Objasnio je i zašto je upravo u Split novi počasni konzul. „Razlog zbog kojeg smo odlučili otvoriti počasni konzulat u Splitu potaknut je činjenicom što sve veći broj brazilskih turista dolazi u Hrvatsku, a najviše njih u Dalmaciju i to upravo u Split. Imenovali smo doktora Denisa Nenadića počasnim konzulom. Uvjereni smo kako će on predstavljati kvalitetnu vezu i biti karika između Brazila i lokalne sredine, biti na pomoć turistima, te na neki način unijeti duh Brazila u Split i ovu županiju“, kazao je veleposlanik.

Počasni kozulat Brazila u Splitu s radom bi trebao započeti uskoro. Župan Boban izrazio je svoje uvjerenje kako će konzulat biti poveznica između 30 tisuća hrvatskih iseljenika i  njihove domovine.

Prijemu su nazočili počasni konzul Savezne republike Brazil u Splitu Denis Nenadić i zamjenik župana Luka Brčić.