20. listopada 2022.

„Za dobre vibre – čitaj libre“ - održan sastanak sa županijskim općinskim i gradskim čelnicima

U prostorijama Središnje knjižnice, 20. rujna 2022. godine održan je prvi radni sastanak s općinskim i gradskim čelnicima Splitsko-dalmatinske županije zainteresiranim za uključivanjem u županijsku mrežu bibliobusnih stajališta.

Radni sastanak zajednički su organizirali Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Splitsko-dalmatinska županija. Podsjetimo, Gradska knjižnica Marka Marulića Split i Splitsko-dalmatinska županija kroz partnerski projekt „Za dobre vibre – čitaj libre“ financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i iz proračuna RH, a u skladu sa zakonskim obvezama, zajednički uspostavljaju bibliobusnu službu za područje naše županije.

Osim predstavnika knjižnice i županije na radnom sastanku sudjelovali su i predstavnici općina i gradova na čijim se područjima planira uspostaviti mreža bibliobusnih stajališta. Na prvi sastanak odazvali su se predstavnici Sinja, Trilja, Omiša, Vrgorca, Hrvaca, Klisa, Dicma, Lovreća, Podbablja, Runovića, Zmijavaca i Zagvozda.

Na početku radnog sastanka okupljenima su se obratili ravnateljica GKMM-a Grozdana Ribičić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban. U uvodnom obraćanju okupljenima su prezentirali važnost uspostave Županijske bibliobusne službe za sve stanovnike županije, a osobito za stanovnike koji žive u područjima koji nemaju nikakav oblik javnog knjižničarstva. U takvim područjima živi više od 55 tisuća stanovnika naše županije. Stanovnicima tih područja bibliobus će na kućni prag dovesti ne samo knjigu već i druge kulturne, informativne i obrazovne sadržaje.

Voditeljica projekta Antonija Jukić okupljenima je predstavila projekt „Za dobre vibre –čitaj libre“ dok je voditeljica Županijske matične razvojne službe za narodne i školske knjižnice Hanja Anić okupljenima prezentirala glavne ciljeve i usluge Županijske bibliobusne službe, zakonski okvir njene uspostave te financiranje iste.

Potom je slijedila rasprava i konstruktivan dijalog svih okupljenih na temu definiranja samih stajališta Županijske bibliobusne službe. Predstavnici gradova i općina na čijim se područjima planira uspostava bibliobusnih stajališta najbolji su poznavatelji potreba stanovništva na svojim područjima i konfiguracije samog terena te će odigrati ključnu ulogu u kreiranju mape bibliobusnih stajališta naše županije.

Nakon uspješno održanog prvog radnog sastanka na korak smo bliže ka uspostavi bibliobusne službe na području Splitsko-dalmatinske županije. Početkom 2023. godine na cestama Splitsko-dalmatinske županije, nakon gotovo 30 godina, ponovno ćemo moći vidjeti županijski bibliobus i vjerujemo, da će nas, kakva je praksa u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, stanovnici s veseljem dočekivati na planiranim stajalištima.

Zahvaljujemo svim predstavnicima gradova i općina koji su sudjelovali na radnom sastanku kao i novima koji su najavili svoje sudjelovanje. Veselimo se budućoj suradnji!

Nositelj projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 3.938.232,95 HRK od čega je 3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.