23. srpnja 2017.

Zajedništvo u solidarnosti Nadbiskupije, županije, grada Splita i općine Podstrana

 

U nedjelju, 23. srpnja u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u Žrnovnici, misno slavlje je predvodio nadbiskup Marin Barišić. Uz brojne mještane Žrnovnice i okolnih mjesta misi su nazočili i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i splitska dogradonačelnica Jelena Hrgović.

Nadbiskup je u propovijedi, u kontekstu Riječi sv. Pisma, kazao da pred pojavom zla među ljudima i u vlastitim redovima vjernici ne smiju podlijegati panici. Trebaju nastavljati Isusovo poslanje u svijetu, unatoč činjenici da među samim vjernicima i među svim ljudima ima zla i grijeha.

Nadbiskup je istaknuo dva pogleda na stvarnost požara: „oni koji u njemu vide samo negativno i htjeli bi nasilno rješavati situaciju (iščupati kukolj) i oni koji poput gospodara imaju cjelovitiju sliku i stalo im je do žita, usmjerili su pogled na dobro a ne na zlo.“  Budući da se kod jednoga dijela ljudi i nakon požara osjeća velika nervoza, negativnost i kritizerstvo nadbiskup je kazao: „Požar smo, hvala Bogu, ugasili, no je li ugašen u našim srcima? Umjesto da dijelimo pohvale i nagrade ljudima koji su učinili sve da požar bude što prije ugašen i da prođemo bez ljudskih žrtava, mi dijelimo kritike i nadolijevamo ulje na vatru. Požar je ugašen zajedničkim snagama, kao što će i štete biti sanirane zajedništvom, solidarnošću i dobrotom. Naša županija, grad, država i Crkva imaju čovjeka u vidu.“

Na kraju mise riječ zahvale uputio je župnik don Mario Matković istaknuvši zajedništvo u solidarnosti Splitsko-makarske nadbiskupije, Splitsko-dalmatinske županije, grada Splita i Općine Podstrana u saniranju štete na opožarenom području.

Prije mise u Sitno Donjem nadbiskup, župan, dogradonačelnica i načelnik Podstrane Mladen Bartulović posjetili su neke obitelji pogođene požarom, među njima 89-godišnju Zorku Biljak.  Ona je zadnjih deset godina, od umirovljenja, nakon 34 godine rada u Lavčeviću, živjela u ruševnoj baraci uz kamenolom, bez struje i vode. Naime, Zorka je ostala sama jer joj je otac Ivan preminuo prije 19 godina a majka Anđa prije 13 godina. Njezina sestra blizanka Marija umrla je s 15 godina od raka, a i petorica braće također su se preselili u vječnu domovinu.

U rješavanju njenih problema angažirali su se svi: od Splitsko-dalmatinske županije, preko Grada Splita i Općine Podstrana, do Centra za socijalnu skrb i Splitsko-makarske nadbiskupije. Baka Zorka nije željela ići u umirovljenički dom, nego ostati što bliže adresi na kojoj je sama samcata  provela posljednjih deset godina. U neposrednoj blizini stare barake pronađen je objekt u puno boljem stanju, također baraka, ali višestruko prostranija, uz kuhinju ima toalet i spavaonicu, struju i vodu. Kuća, koja će biti Zorkin novi dom, u vlasništvu je Nadbiskupije, u njoj je do prošle godine živjela žena koja je preselila u dom umirovljenika, a sama Nadbiskupija odmah je dala suglasnost za Zorkino useljenje.

Župan Boban je Zorki uručio ček od 2.000 kuna, koliko će joj dati i grad Split, a tim će joj sredstvima opremiti novi dom.