30. kolovoza 2017.

Zamjenica veleposlanice Države Izrael u radnom posjetu Županiji

Slijedom ranijih razgovora  župana Blaženka Bobana i veleposlanice Države Izrael, županijski pročelnici Davor Pavić, Tomislav Đonlić i Anđelko Katavić danas su u Županiji primili zamjenicu veleposlanice Države Izrael Irit Shneor, te su nastavili razgovore o konkretnim projektima iz više područja moguće suradnje.

Razgovaralo se o predstjećoj konferenciji WATEC koja će se održati 12. do 14. rujna ove godine u Tel Avivu, o konferenciji o obrazovanju, preciznije o centrima izvrsnosti koja je planirana za ožujak 2018. godine u Splitu te o nastavku suradnje na području kulture.

Zamjenica veleposlanice Shneor i pročelnik kabineta župana Pavić su iskazali obostrano zadovoljstvo više nego uspješnom suradnjom Splitsko-dalmatinske županije i veleposlanstva Države Izrael, "ne samo na protokolarnoj nego sve više i na konkretnoj poslovnoj suradnji" - rekao je pročelnik Kabineta župana Bobana.

Dogovoren je odlazak župana i dvojice suradnika na spomenutu konferenciju u Tel Avivu, na kojoj će sudjelovati 134 sudionika iz 23 zemlje, a govorit će se o izraelskim iskustvima u desalinizaciji vode, odvodnji i ponovnoj oporabi odvodnih voda te "pametnom upravljanju" vodom. Županija je zainteresirana za ovu konferenciju prije svega zbog projekata odvodnjavanja i navodnjavanja na području Vrgoračkog i Sinjskog polja, te projekta Imotsko-bekijskog polja. Kako će se na konferenciji predstaviti i 12 izraelskih tvrtki koje se bave proizvodnjom opreme, izradom software-a i cjelovitih projekata odvodnjavanja-navodnjavanja i ponovne uporabe otpadnih voda, bit će to prigoda i za razgovore o sklapanju konkretnih poslovnih ugovora.nakon ishođenja svih potrebnih (lokacijskih, građevinskih, okolišnih) dozvola i raspisivanja međunarodnog javnog natječaja za određene projekte.

Pročelnik za društvene djelatnosti Tomislav Đonlić je već posjetio neke izraelske institucije iz područja obrazovanja nakon čega je Županija prošle godine uspješno započela projekt Centara izvrsnosti. Nakon Centra izvrsnosti iz matematike, planirani su Centri izvrsnosti iz robotike i informatike, a onda i iz nekih obrtničkih struka. U tom pravcu je zamišljena konferencija o obrazovanju koja bi se, u organizaciji Županije, trebala održati u proljeće 2018. godine u Splitu. Zamjenica veleposlanice je najavila mogući dolazak direktora izraelskog Centra izvrnosti. Pročelnik Đonlić je kazao kako planira, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Agencijom za obrazovanje, pozvati 400 nastavnika i učitelja iz Hrvatske i stručnjake koji imaju iskustva u radu s nadarenim učenicima iz nekoliko zemalja EU.

Na koncu je i za 2018. godinu dogovoren nastavak Dana izraelskog filma u Splitu koji su ove godine bilo iznimno posjećeni.