17. kolovoza 2017.

Župan Boban primio banjalučkog biskupa Franju Komaricu

Župana Blaženka Bobana i biskupa Banjalučke biskupije msgr. Franju Komaricu veže dugogodišnje poznanstvo i prijateljstvo još iz vremena dok je župan Boban bio gradonačelnik Solina.

Kao što je pomagao Hrvate katolike s područja banjalučke biskupije, tada kao solinski gradonačelnik, župan je ovom prigodom iskazao spremnost za pomoć Splitsko-dalmatinske županije sukladno proračunskim mogućnostima.

Biskup Komarica je, govoreći o teškom položaju katolika na području Banja Luke i skoro cijele biskupije, istaknuo problem nepostojanja sustavnog rješavanja problema poglavito na području školstva, u konkretnom slučaju neizvjesnog opstanka Katoličkog školskog centra u Bihaću. "Kako se mijenjaju pojedinci na vlasti u Unsko-sanskoj županiji/kantonu, tako se mijenja i odnos pojedinih ministara prema financiranju i održavanju toga Centra, veoma važne institucije ne samo za Hrvate nego i za sve građane Bihaća i šire okolice" - rekao je biskup Komarica, s kojim je u pratnji bio i zauzeti katolički laik Franjo Piplović koji u mnogome prati rad i pomaže biskupu u njegovim nastojanjima da sačuva "ostatke ostataka" Hrvata i uopće katolika na području negdašnje "Turske Hrvatske" (Croatia Turcica).

Župan Boban je kazao kako je već odavno pokrenuo inicijativu za povezivanje "kraljevskih gradova" (Knina, Šibenika, Solina, Nina, Biograda n/m, i Tomislavgrada) te je obećao nastaviti s takvim okupljanjem pozivajući dalje i Jajce i Bihać da se uključe u ovu priču, korisnu između ostaloga i zbog   mogućnosti povlečenja određenih sredstava iz EU fondova za prekograničnu suradnju.

Nakon razgovora sa županom Bobanom, biskup Komarica je posjetio i gradonačelnike  Splita i Solina.