17. veljače 2023.

Župan Boban uputio čestitke nadbiskupima Draženu Kutleši i Želimiru Puljiću

[Čestitka nadbiskupu koadjutoru Zagrebačke nadbiskupije, mons. Draženu Kutleši]

Poštovani gospodine nadbiskupe Kutleša,

Čestitam od srca osobno i u ime svih djelatnika Splitsko-dalmatinske županije na imenovanju koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Kao župan zahvaljujem na suradnji kroz protekle dvije i pol godine od kako ste imenovani Splitsko-makarskim nadbiskupom. Predanost poslu, uz radost i mir koji ste unosili u svaki naš susret, mudrost i poniznost, kojima ste od dolaska u Split osvojili nas, vjernike i građane Splitsko-dalmatinske županije su obilježili suradnju Županije i Nadbiskupije na širokom području socijalno-karitativnog, društvenog, kulturnog i svekolikog zajedničkog djelovanja.

Vaše imenovanje nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije smo doživjeli kao znak trajne povezanosti Svete Stolice i Crkve u Hrvata, kao poruku svetog Oca pape Franje hrvatskom narodu da nismo sami, da razumije naše potrebe, želje i očekivanja u vremenu novih iskušenja za Hrvatsku, Europu i za cijeli svijet.

Na tom putu punom izazova pratit će Vas naše molitve i zagovor svetih Dujma, i Jeronima, blaženog Alojzija Stepinca i sv. Josipa, zaštitnika naše Domovine. Srdačno Vas pozdravljamo i čestitamo na prihvaćanju odgovorne službe na dobrobit vjernika Zagrebačke nadbiskupije i svekolikog vjernog puka Crkve u Hrvata.

[čestitka apostolskom upravitelju Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Želimiru Puljiću]

Poštovani gospodine nadbiskupe, mons. Želimire Puljiću,

Istovremeno se radujući što je papa Franjo ukazao čast nama vjernicima Splitsko-makarske nadbiskupije imenujući prvi put jednog splitsko-makarskog nadbiskupa koadjutorom nadbiskupa Zagrebačke nadbiskupije, pomalo smo tužni što je plodonosna suradnja Županije s nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom trajala svega dvije i pol godine.

S druge strane, sretni smo što je sveti Otac papa Franjo odmah imenovao upravo Vas, oče nadbiskupe Puljiću, apostolskim upraviteljem Splitsko-makarske nadbiskupije iskazujući Vam na taj način povjerenje i priznanje za sve dobro što ste činili kao dugogodišnji profesor i rektor Vrhbosanske teologije, kao biskup Dubrovačke biskupije i nadbiskup zadarske nadbiskupije te dugogodišnji predsjednik BK Hrvatske.

Božjom Providnošću i voljom svetog Oca pape Franje, vraćate se Splitu, gradu svoje studentske mladosti, kao prijatelj i brat koji dolazi među svoje, donijeti nam radost i učvrstiti nadu.. U nama ćete imati skrene prijatelje i suradnike u područjima u kojima se poslanje Crkve i poslovi regionalne, područne uprave dodiruju i isprepliću.

Radujući se budućoj suradnji, izražavam Vam srdačnu dobrodošlicu i iskrene čestitke  na novoj službi apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije, na dobro svih vjernika i građana naše lijepe županije i cijele Južne Hrvatske,

Župan Blaženko Boban