25. lipnja 2017.

Županija i grad Split svečano proslavili Dan državnosti

U pozdravnom govoru na svečanoj sjednici župan Blaženko Boban je podsjetio na donošenje Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske kojoj je prethodila većinska volja građana RH iskazana na referendumu. Župan je citirao riječi pokojnoga predsjednika dr. Franje Tuđmana izrečene u Hrvatskom Državnom Saboru, te je "istine radi i na znanje mlađim naraštajima" podsjetio i na otpore ovakvoj odluci.  

S posebnom emocijom podsjetio je okupljene u Vili Dalmacija i na kratku povijest hrvatskih simbola, zastave i grba, istaknuvši: "Pod trobojnicom se rađamo, zbog nje smo u nekim vremenima bivali osuđivani i zatvarani. Sjetimo se da je u crvenoj boji  hrvatske zastave i grba utkana krv naših hrabrih branitelja. Zato, dragi prijatelji, učimo svoju djecu i unuke da zajedno s nama, s ponosom i poštovanjem istaknemo na ovakve dane svoju hrvatsku trobojnicu, da je s ponosom nosimo i ljubimo i da se pod njom učvršćujemo u domoljubnoj slozi!".

Župan je u svom govoru zahvalio "našim braniteljima koji su najzaslužniji za ostvarenje stoljetnoga sna o slobodi hrvatskoga naroda, obiteljima poginulih i nestalih branitelja "što su svomu narodu podarili heroje na čijoj žrtvi danas ponosno držimo naš hrvatski stijeg, njihovom slavom ovjenčan" i "našem prvom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu za predanost ideji stvaranja samostalne, neovisne države Hrvatske. Za zajedništvo u kojemu  nas je okupljene poveo u onim sudbonosnim danima. Za mir, slobodu i Domovinu koju baštinimo i koju svojoj djeci i unucima na čuvanje predajemo".

 Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo kako domoljublje i Dan državnosti nisu samo jedan dan nego su 365 dana u godini. "Siguran sam kako domoljublje i Dan državnosti moraju biti onaj intenzitet, ljubav i privrženost kakvu smo osjećali devedesetih godina" rekao je Krstulović Opara.

Također je istaknuo kako je Split "pred velikim tjednom" jer se idućih dana očekuje konstituiranje Gradskog vijeća nakon nedavnih lokalnih izbora. "Grad Split je do sada uvijek u povijesti bio prekretnica za društvene i političke događaje i razvoj u našoj Domovini," poručio je Krstulović Opara dometnuvši: "Hoće li nas naše sitne razlike i politički prijepori spriječiti u tomu?" "Hoćemo li biti dovoljno splitoljubivi," upitao je Krstulović Opara aludirajući na potrebu donošenja gradskog proračuna za 2017. za što je potrebno imati potporu natpolovične većine od ukupno 35 vijećnika u Gradskom vijeću.

 U povodu Dana državnosti izaslanstva grada Splita i županije Splitsko-dalmatinske u nedjelju su položila vijence na groblju branitelja iz Domovinskog rata na gradskom groblju Lovrinac te kod spomenika u Parku branitelja i na Narodnom trgu.