3. prosinca 2022.

Županija i HŽ putnički prijevoz organizirali besplatnu vožnju božićnim vlakom korisnicima centra "Juraj Bonači"


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban sudjelovao je danas na humanitarnoj vožnji božićnim vlakom Tin-express, u novom dizel-električnom motornom vlaku. Vožnja je organizirana u povodu Međunarodnoga dana osoba s invaliditetom, a novim vlakom besplatno su se vozili korisnici splitskoga Centra za odgoj i obrazovanje "Juraj Bonači".

„Jako sam sretan i ponosan što smo upravo danas mi iz Splitsko-dalmatinske županije u suradnji s tvrtkom 'HŽ putnički prijevoz' organizirali ovu humanitarnu vožnju. Veseli me što smo i danas dali na važnosti osobama s invaliditetom, ali to trebamo raditi svih 365 dana u godini“, poručio je župan Boban.

Predsjednik Uprave „HŽ putničkog prijevoza“ Željko Ukić izrazio je zadovoljstvo što se od danas, nakon dvije pandemijske godine, ponovno uvodi vožnja vlakom „Tin-express“. „U suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom i Centrom 'Juraj Bonači' organizirali smo vožnju ovoj prekrasnoj djeci. U vlaku su bili Djed Božićnjak i vilenjaci, a vidim da su korisnici izuzetno zadovoljni što su danas tu“, rekao je Ukić. Dodao je kako je vožnja organizirana u novom niskopodnom vlaku. „Ovaj novi vlak će ostati ovdje i prometovat će na području Splitsko-dalmatinske županije“, zaključio je Ukić.

Ravnateljica centra „Juraj Bonači“ Snježana Čotić navodi kako su korisnici Centra radosno iščekivali vožnju. „Pjesma, ples i njihovi osmjesi kao i radost su najbolji dokazi koliko im ovo sve znači, naročito nakon pandemije tijekom koje smo bili zatvoreni u našoj ustanovi. Sada se opet vraćamo radostima života“, izjavila je Čotić.

Vlak je opremljen s četiri para dvokrilnih vrata, a ima dvije rampe za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima te prostor za bicikle. Opremljen je i suvremenim sustavom grijanja i hlađenja te videonadzorom, a putnicima je omogućen besplatan pristup internetu (WiFi).