26. lipnja 2017.

Županija pokrovitelj "Kraljice lopte"

Premijera operete 'Kraljica lopte' Ive Tijardovića, posvećene nogometnom klubu Hajduk, bit će izvedena na stadionu na Poljudu, 30. lipnja ove godine pod ravnanjem Harija Zlodre u režiji, koreografiji i adaptaciji Jelene Bosančić, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u sjedištu Splitsko-dalmatinske županije.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban je istaknuo da županija podupire i pomaže ovu premijeru jer je Hajduk simbol Dalmacije. 

"Ovaj projekt ne možemo nazvati ni sportski, ni umjetnički, ni politički ni gospodarski, nego ga možemo nazvati 'projekt za nas Dalmatice' kojim ćemo pokazati cijeloj Hrvatskoj kako u simbiozi umjetnosti, sporta, znanosti i politike može jako dobro funkcionirati zajedništvo," rekao je župan Boban.

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Kos je naglasio kako je "Hajduk više od nogometa" što se dokazuje i premijerom 'Kraljica lopte' na Poljudu. 

"Hajduk želi sudjelovati ne samo u razvoju nogometa i sporta već se želi aktivno uključiti i u akademsku zajednicu," kazao je Kos dodavši kako se izvedbom ove operete Hajduk, kao narodni klub približava narodu" - rekao je Kos i zahvalio bivšem župan Zlatku Ževrnji i sadašnjem županu Blaženku Bobanu za poticanje i potporu ovom projektu.

Rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović je naglasio kako premijerom operete 'Kraljica lopte' na poticaj studenata, želi dokazati kako splitsko Sveučilište "odgaja kreativne studente koji znaju realizirati projekte na europskoj i svjetskoj razini."

 "Premijerom operete 'Kraljica lopte' daje se doprinos oživljavanju naše bogate kulturne tradicije i velikana kao što je bio Ivo Tijardović," istaknuo je rektor Anđelinović.

"Opereta 'Kraljica lopte' izvest će se na posebnoj pozornici na Poljudu i u njoj će sudjelovati 100-tinjak studenata, a u opremi nam je pomoglo splitsko Hrvatsko o narodno kazalište," rekao je predsjednik Studentskog zbora Umjetničke akademije u Splitu i inicijator izvedbe ove operete na stadionu u Poljud Luka Jadrić.