2. prosinca 2022.

ŽUPANIJA SUFINANCIRA UGRADNJU FOTONAPONA: "Želimo energetsku neovisnost koja će biti dostupna svima"


Danas su 74 korisnika potpisala ugovore sa Splitsko-dalmatinskom županijom o sufinanciranju ugradnje fotonaponskih ćelija. Ukupna vrijednost ovih ugovora je oko 1,2 milijuna kuna, a rebalansom Proračuna osigurat će se nova sredstva, pa će se za desetak dana potpisati 63 ugovora s novim korisnicima. „Svi koji su predali pravovaljanu dokumentaciju će dobiti sufinanciranje pri ugradnji fotonaponskih ćelija na obiteljskim kućama“, poručio je župan Blaženko Boban.

„Oni koji se odluče ugraditi ćelije snage do 5 kW dobit će 12 tisuća kuna, oni koji će ugrađivati ćelije do 8kW dobit će 15 tisuća kuna, a oni čije će fotonaponske ćelije imati snagu 10kW imat će sufinanciranje od 20 tisuća kuna“, objasnio je Boban i zahvalio Vladi Republike Hrvatske. „Vlada je odlučila da stopa PDV-a na ugradnju fotonaponskih ćelija bude nula kuna. To je uistinu jako velika pomoć i obiteljima i svima onima koji žele krenuti u ugradnju fotonaponskih ćelija jer je to budućnost izvora električne energije“, zaključio je.

Svi potpisnici ovih ugovora mogu se javiti i na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je još u tijeku, a njime se također sufinancira ugradnja fotonaponskih ćelija. Tako građani koji se odluče na ovaj potez uz vrlo malo vlastitih sredstava mogu uz vrlo malo vlastitih sredstava osigurati energetsku neovisnost. „Upravo je to naša želja kako bi energetska neovisnost bila dostupna sve većem broju naših sugrađana“, ističe Boban.