Obavijesti

ŽUPANIJSKO POVJERENSTVO ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Sastanak je održan prigodom nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna. Uz međunarodni Dan borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koje imaju nacionalni dan. Datum je simboličan i podsjetnik na tragični događaj kada su na svom radnom mjestu smrtno stradale tri žene. Na sastanku su izneseni poražavajući podatci .Svaki dan u Hrvatskoj bude premlaćeno 18 žena. Svaka treća žena u Hrvatskoj bila je ili je žrtva agresije.

Sa sastanka je upućeno protestno pismo glavnom uredniku Slobodne Dalmacije u kojem stoji:

„Povodom nacionalnog Dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna 2005. sa sastanka Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije održanog 21. rujna 2005., a kome su nazočile i županijske i gradske vijećnice i zamjenik župana, upućujemo najoštriji protest glavnom uredniku lista „Slobodna Dalmacija“.

Naime, Vaša dnevna novina u broju od 21. rujna 2005. objavila je na naslovnoj i zadnjoj stranici lista – znači najatraktivnijim stranicama, fotografije obnažene Blanke Vlašić. Krajnje uvrjedljivo za ovu našu mladu i vrsnu športašicu. Pored fotografije je i tekst komentara kojeg potpisuje Ivan Kaštelan u kojem se nagađa da li se doista radi o Blanki Vlašić (usporedbama madeža), te objavljen ciničan komentar nepoznatog muškarca: „Više nema Hrvatice koja nije odradila svoj vlastiti fotosesion“.

 Naravno da je vrijednost svakog medija pravovremenost i brzina informacije ali daleko je veća vrijednost poštivanje dostojanstva i privatnosti svake osobe.“

                                              Marijana Šundov