Novosti

Četrdeset milijuna kuna za rekonstrukciju dvadesetak kilometara županijskih cesta

Župan splitsko – dalmatinski Blaženko Boban je s predstavnicima Županijskih cesta obišao radove na cestama u županiji. Evo koje su ceste dosad obnovljene, a koje su u planu za rekonstrukciju.

– Županijska cesta Solin – Klis, od raskrižja Širina u Solinu do Bilankuše uz izgradnju plinovoda, je potpuno obnovljena s novim kolnikom i oborinskom odvodnjom, cesta je izdignuta radi arheologije, ulaganje ŽUC-a je oko 4,1 milijuna kuna. Arheološke istražne radove, kao i dodatna bušenja ispod ceste je platio investitor plinovoda EVN.

Lokalna cesta u Klisu je također obnovljena s novim kolnikom u duljini oko jedan kilometar s  oborinskom odvodnjom i nogostupom od centra do stare (županijske) ceste Solin – Klis zajedno s instalacijama (Eko Kaštelanski zaljev, EVN), ulaganje ŽUC-a je oko dva miijuna kuna.

– Županijska cesta Sičane – Neorić je obnovljena u duljini oko 1,8 kiometara, a Županijske ceste su uložile oko dva milijuna kuna. Cesta, koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovne zone Dicmo je dobila novi kolnik, nove betonske zidove i popratne sadržaje.

– Rekonstrukcija županijske ceste Grab – Gaz duljine 1,5 kiometar se završava. Ukupna ulaganja ŽUC-a su oko 8 milijuna kuna, cesta ima bolju geometriju (ispravljene su opasne krivine, cesta je šira, korigirana je niveleta), izgrađen je nogostup i autobusno odmorište. Cesta ima zatvoreni sustav oborinske odvodnje, a izvedena je i javna rasvjeta uz cestu. Proširen je i most u Gazu. Cesta je na području ekološke mreže pa je ishođenje građevinske dozvole bilo iznimno složeno. U nastavku ceste, prema Otoku, se izvodi nogostup.

– Rekonstrukcija županijske ceste Tijarica – Aržano duljine oko 3 kilometra je završena, ŽUC je uložio oko 6 milijuna kuna. Cesta ima novi kolnik i bolje elemente. Prethodnih godina rekonstruirane su dvije dionice županijske ceste od D60 (Cista Velika) do Dobranja, a za preostalu dionicu ishođena je građevinska dozvola. Kada se rekonstruira zadnja dionica bit će i bolja veza s graničnim prijelazom Aržano.

– Rekonstrukcija ceste Studenci – Ričice duljine oko 3,3 kilometra upravo počinje, vrijednost investicije je oko 5,5 milijuna kuna. Cesta ima postojeći kolnik širine oko 3 metra, a biti će šira s novim kolnikom širine 6 metara i boljim elementima. Građevinska dozvola je ishođena još prije 3 godine za duljinu oko 5,7 kilometara do Studenaca, a kod Studenaca je pripremljena nova trasa jer se postojeća cesta ne može širiti zbog kuća, ta dionica se planira graditi 2019. – 2020. godine.

Prethodnih godina rekonstruirana je dionica kroz Ričice, gradnja je bila složena zbog loše geologije i imovinsko-pravnih problema, ŽUC je uložio oko 5,9 milijuna kroz 3 godine.

– U tijeku je i rekonstrukcija ceste u Krivodolu (Općina Podbablje) kod škole koja ima preko 300 učenika. Cesta ima novi kolnik, nogostup, rasvjetu. Izvedeno je dosta visokih betonskih zidova pa je vrijednost izvedenih radova oko 2,5 milijuna kuna.

– Također je u tijeku rekonstrukcija županijske ceste od D60 prema centru Lokvičića u duljini oko 1,9 kilometara. Završeni su asfalterski radovi, a nogostup će se završiti slijedeće godine. Vrijednost radova je preko 3 milijuna kuna.

– U tijeku je rekonstrukcija ceste Nikolići – Dolića Draga, upravo se izvode asfalterski radovi.

(dalmacijadanas.hr)