Novosti

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju

Župan Zlatko Ževrnja danas je uz nazočnost zamjenika Luke Brčića, Tomislava Đonlića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ana Marije Botteri Peruzović, predsjednice Kulturnog vijeća SDŽ, te Jure Šabana Stanića, člana Kulturnog vijeća SDŽ,  održao radni sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i njenim suradnicima. 

„Imali smo prilike razgovarati o brojnim temama iz područja kulture. Županija je osnivač tri ustanove u kulturi, a osim njih financiramo i niz drugih projekta, aktivnosti i manifestacija sa područja cijele županije. Iz našeg proračuna godišnje izdvajamo 8 milijuna kuna za kulturu. Također, sufinanciramo i HNK Split, sa oko milijun kuna , smatrajući da splitska kazališna kuća, kao stožerna kulturna ustanova to zaslužuje. Kroz sufinanciranje kazališta, sufinancira se i Splitsko ljeto. Razgovarali smo o revitalizaciji pustinje Blaca, te smo ministrici predložili spajanje Muzeja Cetinske krajine u Sinju s franjevačkom zbirkom.“, kazao je župan.

„Teme koje nas povezuju su zaštita kulturne baštine, ravnomjeran razvoj kulture na čitavom području županije te potencijali kulturnog turizma. Složili smo se kako nam je svima u interesu ravnomjeran kulturni razvoj, a činjenica kako se puno materijalne i nematerijalne kulturne baštine nalazi na vašem području, Županiju čini kao jednog od najvažnijih partnera u planiranju investiranja u kulturnu baštinu. Također, kao najmnogoljudnija županija ima poseban izazov uključivanja svih građana u kulturne manifestacije i projekte.“, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek, naglasivši kako će izmjenom Pravilnika Splitsko ljeto dobiti mjesto koje zaslužuje a to je nacionalni festival velike vrijednosti.          

Ravnateljice Centra za kulturu Brač, Muzeja hvarske baštine, te Muzeja Cetinske krajine,  Jasna Damjanović, Nives Tomasović i Daria Domazet, upoznale su ministricu s radom ustanova, te s projektima kojima apliciraju na EU fondove, ali i problemima s kojima se u svojem radu susreću.

U pratnji ministrice, sastanku su nazočili Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture, Krešimir Partl, državni tajnik, Ana Perišić Mijić, Andro Krstulović Opara, predsjednik saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorski odjel u Splitu, Josip Belamarić iz Instituta za povijest umjetnosti.