Novosti

Održan sastanak povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja

U organizaciji Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga danas je u dvorani Županije u Domu za starije i nemoćne osobe na Zenti održan sastanak povodom obilježavanja Dana mentalnog zdravlja.
Na početku sastanka pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Splitsko-dalmatinske županije Helena Bandalović predstavila je članove Povjerenstva, te prezentirala njegov rad. „Namjera nam je bila upoznati sve ključne institucije u odgoju djece, prvenstveno škole sa prvim znakovima ovisnosti i suzbijanja, te ovisnosti.“, kazala je pročelnica Bandalović.
Vrlo zanimljiva i poučna predavanja održale su Branka Jurčević Zidar, dr.med.spec. epidemiologije, te Davorka Kovačić Borković, prof. psihologije.
Dr. Jurčević Zidar, koja je ujedno i predsjednica ovog Povjerenstva iznijela je zanimljive podatke i rezultate epidemiološke analize ovisnosti o psihoaktivnim tvarima na području županije. Također, upoznala je nazočne sa temeljnim aktivnostima Službe za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti SDŽ.
Profesorica Kovačić Borković prezentirala je projekt „Krizna intervencija“, čiji je osnovni cilj pružanje stručne pomoći odgojno-obrazovnim ustanovama i to u slučaju kada je u školu uočen problem konzumiranja psihoaktivnih tvari. Krizna intervencija predstavlja induciranu prevencijsku mjeru, što znači da se provodi u situacijama kada se uočilo problematično ponašanje i to sa skupinama učenika ili pojedincima kod kojih je uočen problem. Osnovni cilj je pružanje pomoći nastavnicima, roditeljima i učenicima u rješavanju nastalih problema, kroz individualni i grupni rad, kao i sprječavanje i/ili ublažavanje posljedica rizičnog ponašanja. U raspravi koja je uslijedila dotaklo se i teme drugih ovisnosti među mladima kao što je konzumacija alkoholnih pića, te klađenje. Zaključak ovog vrlo korisnog sastanka i rasprave bio je da je potrebno povezivanje svih obrazovno-odgojnih institucija u ranom otkrivanju kritičnih ponašanja, te traženje potrebne pomoći i intervencije Službe, odnosno kontaktiranje Savjetovališta za zaštitu zdravlja djece i mladih, koja djeluje u okviru Službe. U letku koji je izdalo Savjetovalište posebno je napomenuto slijedeće:
Adolescencija nosi sa sobom veću sklonost rizičnom ponašanju i eksperimentiranju s psihoaktivnim tvarima. Do kraja srednje škole 50-60% mladih je barem jednom konzumiralo neko psihoaktivno sredstvo. Prosječna dob prvog konzumiranja psihoaktivnih tvari (najčešće marihuane) je oko 15 godina. Što je osoba mlađa, rizik od razvoja ovisnosti je veći, a posljedice teže. U Hrvatskoj je trend konzumiranja psihoaktivnih tvari, osobito alkohola u porastu!