Novosti

Održana V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova

U Šibeniku je 26. listopada 2012. u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH održana V. Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova na kojoj su sudjelovali predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova SDŽ Ivanka Luetić Boban i članica istog Dragica Jerkov, te Natalija Bralić kao Koordinatorica za ravnopravnost spolova u Uredu državne uprave Splitsko-dalmatinske županije. Izražena je zabrinutost zbog trajne podzastupljenosti žena u predstavničkim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Posebno je naglašena zabrinutost zbog svega 12 posto članica općinskih vijeća i nezadovoljavajućih 22 posto vijećnica u gradskim vijećima i županijskim skupštinama. Zaključeno je da će Ured za ravnopravnost spolova u suradnji sa županijskim povjerenstvima i nevladinim udrugama odmah krenuti u kampanju na području svih županija s ciljem podizanja svijesti o neprihvatljivosti isključenosti žena iz procesa političkog odlučivanja na lokalnim razinama, ističe se u priopćenju.

Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova apelira na javne i privatne medije, posebice televizijske i radijske postaje s nacionalnim i lokalnim koncesijama, da do održavanja lokalnih izbora 2013. godine osiguraju više medijskog prostora za emisije i priloge na temu političke participacije žena, te da odvoje dio oglasnog prostora za emitiranje TV i radijskih spotova koji pozivaju na obvezu poštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova prilikom sastavljanja kandidacijskih lista.

Na Koordinaciji, su se okupili predstavnici i predstavnice 15 županijskih povjerenstava i grada Zagreba.

 
Zaključci V. Koordinacije županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova održane u Šibeniku 26. listopada 2012.