Novosti

Otvorena komunikacija kao preduvjet suradnje i razvijanja dobrosusjedskih odnosa

Župan Blaženko Boban je, zajedno s pročelnikom Odjela zajedničkih poslova Damirom Gabrićom, danas (ponedjeljak) u županiji primio izaslanstvo Skupštine Zeničko-dobojskog kantona/županije na čelu s predsjedavajućim Skupštine, Jasminom Duvnjakom. U izaslanstvu su bili i predsjednici Vijeća Bošnjačke nacionalne manjine Edin Nurkić (VBNM grada Splita) i Kadro Kulašin (VBNM SDŽ), te novinari lista Olobođenje Mirza Dajić i Muhamed Tunović.

Razgovaralo se o mogućnostima suradnje Splitsko-dalmatinske županije i Zeničko-dobojskog kantona/županije, s naglaskom na suradnji iz područja korištenja EU fondova, te o poziciji i statusu nacionalnih manjina u obje županije.

Duvnjak je naglasio važnost komunikacije u stvaranju boljeg ozračja kao preduvjetu suradnje na svim drugim područjima. Istaknuo je "komunikacijski problem na svim razinama vlasti unutar Federacije BiH - kako između samih kantona-županija tako i između županija i lokalne samouprave i županijskih skupština i federalnog parlamenta, jer  ta vrsta komunikacije nije institucionalizirana nego je prepuštena dobroj volji pojedinaca" - kazao je Duvnjak.  "Zato ovaj posjet doživljavam kao poruku ohrabrenja građanima s obje strane granice i kao početak suradnje u području kulture, sporta a nakon toga i gospodarstva i drugih mogućih oblika suradnje" - zaključio je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona/županije, pozivajući župana Bobana i njegove suradnike u posjet Zenici i Zeničko-dobojskoj županiji.

Župan Boban je rekako da je u županiji nedavno organiziran susret županijske agencije RERA i kantonalnih odnosno županijskih agencija iz Federacije BiH na temu uspješnog regionalnog upravljanja, te je ponovio otvorenost i spremnost Splitsko-dalmatinske županije za suradnju na tomu i svim drugim područjima. Također je istaknuo primjer dobre prakse susreta županijskih čelnika s predstavnicima lokalne samouprave kao i izvrsnu suradnju naših županija kroz Hrvatsku Zajednicu Županija. Župan je pohvalio suradnju županije s predstavnicima, kako bošnjačke tako i svih drugih nacionalnih manjina.