Novosti

Potpisan Ugovor o izradi idejnog rješenja sa studijom izvodljivosti sliva Cetine

Župan Zlatko Ževrnja upriličio je danas potpisivanje Ugovora o izradi Idejnog rješenja sa studijom izvodljivosti za  „Održivo korištenje vodnih resursa sliva Cetine u svrhu poboljšanja zaštite od poplava i navodnjavanja u Sinjskom polju, te dodatnom proizvodnjom električne energije u slivu rijeke Cetine“, a u ukupnoj vrijednosti od 3.075.000,00 kuna.

Ovim projektom riješit će se sustav odvodnje, navodnjavanja i melioracije sinjskog polja površine 480 hektara, čime će se stvoriti uvjeti za proizvodnju eko hrane, kao i obrane poljoprivrednih površina od poplava“, kazao je župan, te naglasio kako potpisivanje ovog Ugovora, nije samo značajno za Splitsko-dalmatinsku županiju već i za cijelu Hrvatsku, te susjednu Herceg- bosansku županiju. 

„Sastavni dio projekta je i planiranje izgradnje reverzibilne hidroelektrane „Korita“. Integriranim projektom regulira se i sliv voda u livanjskom polju, razina akumulacije na Buškom jezeru, a sve skupa u cilju održivog upravljanja sliva rijeke Cetine i voda Livanjskog polja“, objasnio je Mate Dabro iz HEP proizvodnje, ujedno i koordinator projekta.

Naglasio je činjenicu kako je 70 % sliva rijeke Cetine ispod površine, a što je većinom na području Herceg-bosanske županije, dok je samo 20% sliva površinsko te se nalazi na području Splitsko-dalmatinske županije, posebno ističući važnost suradnje ovih dviju županija. Procijenjena vrijednost Integriranog projekta je 7 milijardi kuna.    

Ugovor su potpisali u ime Splitsko-dalmatinske županije župan Zlatko Ževrnja, generalni direktor Hrvatskih voda Zagreb Zoran Đuroković, direktor društva HEP Proizvodnje Zagreb Nikola Rukavina, te Predsjednik uprave Hrvatske elektroprivrede Zagreb Perica Jukić,. U ime pružatelja usluge Projektnog biroa Split i Elektroprojekta Zagreb Ugovor je potpisao Mirko Ivančić. Potpisivanju je nazočio predsjednik Vlade Herceg-bosanske županije Draško Dalić, predstavnici gradova Sinja i Trilja te Općine Otok.