Novosti

Predstavljen projekt Jadranski podmorski tunelski mostovi


Projekt je predstavljen pred čelnicima županije te zainteresiranim gradonačelnicima i općinskim načelnicima. Tvrtka Jelić - inženjering osmislila je tunelske mostove koji bi se slagali poput lego kockica. Bili bi postavljeni u moru na dubini od oko 20 metara pa ne bi ugrožavali brodski promet, a ne bi se ukopavali na morsko dno.

„Ti tuneli ne leže na morskom dnu već na nekakvim osloncima da bi se što manje ugrožavao život u podmorju. Takvi tuneli se već grade po svijetu stotinu i više godina. Za projekt bi trebalo oko godinu dana kada bi političari trebali pronaći investitore pa ćemo za jedno tri godine na otoke ići automobilima ili pješice kroz tunele“, kazao je Boženko Jelić. Takvim bi se tunelskim mostovima Brač, Šolta, Hvar i Drvenik mogli povezati sa Splitom, ali i međusobno.

„Ovo je strateški projekt i o njemu moramo razgovarati s članovima Vlade. Ako ga prihvati, onda će vjerojatno dogovarati financiranje s europskim fondovima. Riječ je o projektu koji bi preporodio naše otoke“, kazao je župan Ante Sanader.

 Prezentacija Projekta