Novosti

Primanje za Viteško alkarsko društvo Sinj

Čelnici Županije primili su danas predstavnike Viteškog alkarskog društva Sinj. Predsjednik VAD-a Stipe Jukić upoznao ih je sa pripremama ovogodišnje 297 Alke, kao i ostalim projektima koje provodi Društvo. Sve su to projekti vezani uz pripreme proslave 300-te Alke, kazao je predsjednik VAD-a Jukić. Kao najvažnije projekte izdvojio je dovršetak Alkarskog muzeja, gdje su dovršeni građevinski radovi, te je u tijeku natječaj za uređenje muzeja. „Dovršetak ovog muzeja bit će značajno ne samo za Sinj i Cetinsku krajinu već i za čitavu Županiju“, kazao je Jukić.  Muzej će imati oko 4000 eksponata. Naglasio je kako je Alka kao brend prepoznata, a u prilog tomu idu i rezultati ankete među građanima, gdje je 58% ispitanika istaknulo Alku kao kulturni brend Dalmacije. 

 

 

 Još je jedan značajan projekt istaknut od vodstva VAD-a, a to je Leksikon Alke u kome bi bili skupljeni svi podaci vezani uz Alku. Također, istaknuo je Jukić, planiraju se zamijeniti dotrajale tribine sa trkališta, a ovaj projekt financirao bi se iz predpristupnih fondova  EU.

Od projekata je još predstavljeno: kovanje zlatnog i srebrnog novca povodom 300-te Alke, priprema Zakona o alki, te predstavljanje alke u Bruxellesu, i uređenje ulice koja vodi do trkališta. 

 

 

Ovom prilikom predsjednik VAD-a Jukić pozvao je čelništvo Županije na ovogodišnju alku koja će se održati 5. kolovoza. Zahvalio se županiji na potpori koju pruža, a zahvaljujući kojoj ergela alkarskih konja dobro funkcionira.

 

 

Župan je čestitao na svim projektima koje VAD provodi i planira, te ponudio pomoć za predstavljanje Alke u Bruxellesu. Također je predložio vodstvu VAD-a prezentiranje Alke prijateljskim županijama iz inozemstva, koji će ove godine  nazočiti alkarskim svečanostima, a na poziv naše Županije. Primanju su nazočili  članovi VAD-a:  Dinko Bošnjak, predsjednik, Tonći Bešlić, alajčauš i član Upravnog odbora, Ivo Vukasović, arambaša i član Upravnog odbora, Mate Jukić, član Upravnog odbora, Boško Ramljak, član Upravnog odbora, Zoran Vujanović, zamjenik gradonačelnika Grada Sinja, predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar i zamjenik župana Luka Brčić.