Novosti

Primanje za župana Warminsko- mazurskog vojvodstva

Danas je u Županiji upriličeno primanje za Jaceka Protasa župana Warminsko- mazurskog vojvodstva i njegove suradnike.  Splitsko-dalmatinska županija i Warminsko-mazursko vojvodstvo potpisale su u Poljskoj, u kolovozu 2011. u  Sporazum o  suradnji.  „Potpisali smo sporazum o suradnji,a  ujedno i o prijateljstvu. Međutim, današnji susret   je puno važniji od samog potpisa, jer je on život, odnosno  praksa. Naša je odgovornost da sve ideje oživotvorimo“, kazao je župan Ante Sanader pozdravljajući goste. Naglasio je kako se ovakvim susretima može dogovoriti konkretna suradnja i utvrditi u kojem smjeru i kako će se ona razvijati.  Predložio je suradnju na planu turizma, kao i gospodarsku suradnju, te ih upoznao sa povoljnim uvjetima ulaganja u poduzetničke zone Županije.

 

 

 

Predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar još jednom se zahvalio županu Portasu na gostoprimstvu koje su im pružili prilikom potpisivanja Sporazuma u Warminsko- mazurskom vojvodstvu. Tada im je prezentirano niz projekata koje su financirani sredstvima iz EU fondova.  Tom prilikom primijetio je kako su kulturna dobara, kao što su dvorci i stare gradske jezgre, obnovljeni kroz te projekte. „I mi imamo puno kulturnih dobara i povijesnih spomenika. Vjerujem da će nam vaše iskustvo pomoći pri izradi projekata za njihovu obnovu“, kazao je predsjednik Skupštine Sapunar. Župan Jacek Portas zahvalio se domaćinima na toploj dobrodošlici, te predložio nekoliko oblika konkretne suradnje. Prije svega, naglasio je kako su spremni svim svojim iskustvom pomoći pri izradi projekata koji bi se financirali iz EU fondova.  Prvenstveno kada se radi o projektima na području zaštite okoliša. Zanima ih i razmjena autohtonih proizvoda, prvenstveno onih gastronomskih. „Vaši autohtoni proizvodi, pravi su raj za gurmane“, kazao je župan Protas. U tom smislu razgovaralo se o suradnji turističko ugostiteljskih škola dviju županija, kao i mogućnost međusobnih posjeta izaslanstava sastavljenih od kulturnih, odnosno gospodarskih stručnjaka.  Naglasio je kako im je velika čast što je baš njihovo vojvodstvo potpisalo sporazum o suradnji, te da bi druga vojvodstva vjerojatno htjela biti na njihovom mjestu.

 

 

 

Župan Sanader je pozvao poljsko izaslanstvo u ponovni posjet u kolovozu, kada je turistička sezona i kada ima mnoštvo kulturnih događaja, od kojih je posebno izdvojio Sinjsku alku.

 

 

 

Povod boravku poljskog izaslanstva Splitu i Županiji je trodnevna konferencija “Regionalni razvoj i fondovi Europske unije – prijenos znanja i iskustava Republike Poljske”, koja se održava ovih dana u organizaciji Hrvatske zajednice županija, a pod pokroviteljstvom Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. Riječ je o skupu kojim se nastavlja dosadašnja suradnja između Saveza vojvodstava Republike Poljske i Hrvatske zajednice županija. Ovom prilikom svečano je potpisana i Deklaracija o njihovoj suradnji.

 

 

 

Primanju su nazočili Krystyna Orlowska-Wojczulanis, ravnateljica Kabineta župana, Božena Wreszcz-Zwada, ravnateljica Uprave za programe regionalnog razvitka, Igor Hutnikiewicz, ravnatelj Uprave za politiku kvalitete, Piotr Pasternak, suradnik župana, Piotr Haraburda, suradnik, Luka Brčić, zamjenik župana, Dijana Livaja, predsjednica Odbora za međužupanijsku i međunarodnu suradnju Županijske skupštine i Srećko Radnić, ravnatelj Javne ustanove RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije.