Novosti

SASTANAK SA PREDSTAVNICIMA HRVATSKIH ŽELJEZNICA

 Ispred Hrvatskih željeznica sastanku su bili nazočni: dr.sc. Tomislav Josip Mlinarić, predsjednik Uprave i generalni direktor HŽ, te njegov zamjenik Ivica Klarić Kukuz, Ivica Jurić, direktor HŽ – Prijevoz, Zoran Tomšić, direktor HŽ – Infrastruktura, Slavko Šerić, regionalni direktor u Splitu, Josip Stanković, direktor Ljudskih resursa i Vlatka Škorić, šef Službe za odnose s javnošću.
 Ispred Splitsko-dalmatinske županije bili su nazočni splitsko-dalmatinski župan Kruno Peronja, njegov zamjenik dr. sc. Joško Kovač, Tomislav Mihotić pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo, Božo Sinčić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, Iva Maljić, stručni savjetnik u Upravnom odjelu za gospodarstvo.
 Teme sastanka su bile: Aktualno stanje u željezničkom prometu na relaciji Split – Zagreb (informacija o obnovi Ličke pruge, Prometovanje nagibnih vlakova od 12. prosinca 2004. do 15. siječnja 2005. i Redovni promet nagibnih vlakova od 15. lipnja 2005.) i Mogućnost organizacije prigradske željeznice.
 Na sastanku je izvješteno o aktualnim radova na obnovi Ličke pruge. Inače Ličkom prugom obavlja se samo teretni promet  i to u ciklusima od 36 sati. Planirano je da remonti budu završeni do 15. lipnja 2005., a potom bi počeli radovi na rekonstrukciji kolodvora. Krajnji cilj Hrvatskih željeznica je  četiri sata vožnje na relaciji Zagreb – Split. Nagibni vlakovi će ponovno početi prometovati od 12. prosinca 2004. do 15. siječnja 2005., dakle za Božić i Novu Godinu. Inače ovi vlakovi povezuju Split i Zagreb za pet sati i četrdeset minuta. Cijena karte će biti ista, a vlakovi će osim redovnog stajanja u Karlovcu, Gospiću i Kninu, stajati još u Gračacu, Drnišu i Perkoviću. Redovni promet nagibnih vlakova počet će ponovno 15. lipnja 2005.
 Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji prigradskog željezničkog prometa (u okviru javnog gradskog prometa) Split – Solin – Kaštel Stari. Naime, HŽ su osnovale tim koji će se baviti isključivo ovim prometom, a od lokalnih vlasti očekuju potporu i suradnju. 
                                                                                 Marijana Šundov