Novosti

U Slivnu obilježen Međunarodni dan seoskih žena

U Slivnu obilježen Međunarodni dan seoskih žena
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije obilježilo je 15. listopada 2010. Međunarodni dan seoskih žena zajedničkom sjednicom sa jedinom udrugom žena na selu u našoj županiji, Udrugom žena „Slivanjka“ u Slivnu, Općina Runovići.

Udruga žena „Slivanjka“, osnovana prije dvije godine toliko se svojim radom i zalaganjem istaknula da je Županijsko povjerenstvo po drugi put za ovaj značajni datum odlučilo posjetiti Slivno. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije na čelu s predsjednicom Ivankom Luetić Boban, te članovima Povjerenstva Mirjanom Marojević i Veljanom Radojković, upoznalo se sa djelovanjem Udruge, te im je dalo podršku u njihovom izuzetno vrijednom radu na poboljšanju života u Slivnu. Pozivu na se odazvao i načelnik Općine Runovići Josip Lešina.

Predsjednica Udruge „Slivanjka“ Branka Barić, izrazila je zadovoljstvo dosadašnjim radom Udruge, koja je, to se mora priznati, skoro, zaboravljeno Slivno dignula na noge. Udruga broji 120 članica, izvršava značajnu humanitarnu zadaću u pomaganju starim i nemoćnim sumještanima. Ove godine organizirale su i Ganga-fest, manifestaciju za očuvanje baštinskog naslijeđa Imotske krajine. Također iniciraju mnoge korisne poslove u Slivnu.

„Imamo još mnogo posla“, istaknula je Branka Barić. „Stoga imamo pamet i volju da sve to ispravimo i uz pomoć naše Općine i Županije stvorimo u Slivnu sve uvjete za normalan život“, istaknula je Barić.
„Ovo što rade Slivanjke je za svaku pohvalu i mogu biti primjer svim ženama koje žive u našim selima, bilo u Zagori ili primorju. Svojom aktivnošću jednostavno pozivaju da ih pratimo i mi ćemo u povjerenstvu za ravnopravnost spolova naše Županije to i činiti i pomagati im. Čini se da su u Slivnu svi shvatili poznatu izreku da žena drži tri ćoše kuće. Bogme u Slivnu, članice Slivanjke drže i ćoše svojih domova,ali i ćoše svoga Slivna“ istaknula je Ivanka Luetić Boban.

Ovom prigodom žene Slivna prikazale su i svu raskoš svoga kulinarskog umijeća, počastivši goste ukusnom hranom, slasticama, kruhom ispod saća, domaćim medom i drugom zdravom hranom.

                                                                                       I.Luetić Boban