Novosti

U splitskoj Areni otvoren 24. međunarodni sajam SASO

Danas je u splitskoj Areni otvoren 24. međunarodni sajam SASO 2021., najznačajniji gospodarski događaj u regiji koji okuplja više od 500 brendova, izlagača i suizlagača iz Hrvatske i inozemstva. Pod okriljem sajma SASO, održava se i šest stručnih konferencija iz područja projektiranja, održivog građenja i turizma,  tržišta nekretninama, te zelene gradnje i zdrave arhitekture. Ulaz na sajam moguć je uz COVID 19 digitalne potvrde, a za sve posjetitelje koji još nemaju digitalne COVID 19 potvrde, na ulazu u sajam osigurano je testiranje u radnom vremenu sajma - kazala je uoči otvaranja, ravnateljica sajma Sanja Vuković Veić.

Sajam je službeno otvorio doc. dr. sc. Paško Burnać, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji je u pozdravnom govoru prenio riječi predsjednika Milanovića: -Zadovoljstvo je biti pokrovitelj ovakvom okupljanju gospodarstvenika koje je započelo kao sajam alata i opreme, a danas je jedan od najvećih sajamskih manifestacija, ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Sadržaj Sajma: nove investicije, zaključeni ugovori, razmjena znanja i iskustava, potrebniji su Hrvatskoj danas više neko ikada prije - poručio je predsjednik Milanović preko izaslanika koji je svoje obraćanje zaključio riječima: - U uvjetima sveopće centralizacije svega i svačega, posebno je važno što se ovaj Sajam održava u pravo u Splitu, koji se time pozicionira i brendira ne samo kao turistički, sveučilišni i sportski grad, već kao nezaobilazno mjesto susreta ponude i potražnje- kazao je Burnać.

Pozdravnim govorima, okupljenima su se obratili direktorica Sajma Split, Sanja Vuković Veić, predsjednik HGK Županijske komore Split Joze Tomaš (suorganizatora stručnih događanja na sajmu), državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Šime Mršić, u ime ministrice Marije Vučković, gradonačelnik Splita Ivica Puljak i župan Splitsko-dalmatinske županije, Blaženko Boban.

-Održiva gradnja, zelene energije su, uz digitalizaciju i razvoj širokopojasnog interneta, stupovi na kojima počiva razvoj društva, a sve to je u fokusu ovoga 24. sajma SASO - kazao je župan Boban, dodajući kako Županija od početka, svih ovih 20 i više godina, podupire ovaj sajam i tako će  nastaviti ubuduće: - Naše stručne službe su redovito dionici panela i okruglih stolova, te smo i na taj način potvrdili snažnu opredijeljenost i potporu ovakvim susretima gospodarstvenika. Nedavno usvojeni treći županijski Prostorni plan je anticipirao upravo potrebu razvoja zelenih energija i digitalizaciju cijelog područja županije. Na naš natječaj za poticanje ugradnje solarnih ćelija na krovove obiteljskih kuća za par mjeseci se javilo 43 obitelji, te ćemo u idućem Proračunu povećati iznos sredstava, poglavito jer je Splitsko-dalmatinska županija mjesto gdje Sunce ima svoj dom tijekom cijele godine - kazao je župan te dodao kako je s ovim strateškim opredjeljenjem županije kompatibilan i demografski smjer. Spomenuo je Boban kako je dosad potpisano više od 140 ugovora s mladim obiteljima, za obnovu ili izgradnju vlastitoga doma, te je samo ove godine za to predviđeno 15 milijuna kuna županijskog Proračuna. Župan je na kraju još jednom zahvalio i čestitao organizatorima sajma te je uz uspješne kontakte gospodarstvenika i građana, svima poželio ugodan boravak u gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nakon otvaranja slijedio je obilazak Sajma, te predviđeni okrugli stolovi i predavanja. Prvi dan sajma SASO 2021 u dijelu stručnog programa, obilježen je aktualnim temama s kojima se susreće globalni svijet: klimatske promjene, zelena održiva gradnja i novi trendovi u građevinarstvu. Održat će se i 13. dan građevinara u sklopu kojega će biti predstavljeni projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split – Solin i Kaštela – Trogir. “Ozelenjavanje krovova i fasada u urbanim sredinama – prednosti i zamke”, tema su izlaganja Tanje Herr iz tvrtke Fibran, dok će Martin Bućan iz Splitsko-dalmatinske županije prezentirati županijske projekte iz sektora energetike i prilagodbe klimatskim promjenama – PEFMED PLUS, Join_SECAP, PROSPECT2030  i dr.

U sklopu 13. dana građevinara i u organizaciji UGIS-a, od 14:00 sati u Konferencijskoj dvorani održat će se prezentacija projekata poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracija Split – Solin i Kaštela – Trogir, čije investicijske vrijednosti ukupno dosežu gotovo tri milijarde kuna.

Drugog dana 24. međunarodnog sajma SASO 2021, u četvrtak 11. studenoga s početkom u 10.30 sati, u Konferencijskoj dvorani održat će se konferencija 'Turistička mreža: Obalni pojas i održivo upravljanje pomorskim dobrom za budućnost hrvatskog turizma'.

Konferencija će započeti prezentacijom projekta Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) 'Pomorsko je dobro' o čemu će govoriti Matea Dorčić, pročelnica UO za turizam i pomorstvo SDŽ. 'Pomorsko je dobro', inovativan je i u Hrvatskoj jedinstven projekt Splitsko-dalmatinske županije (SDŽ) kojeg od 2019. godine provodi Upravni odjel za turizam i pomorstvo SDŽ s ciljem transparentnijeg, odgovornijeg i učinkovitijeg upravljanja i valorizacije pomorskog dobra, podrške jedinicama lokalne samouprave, uvođenja reda nad korištenjem tog vrijednog resursa, kao i njegove zaštite i očuvanja.