Novosti

U Splitu otvoren referentni Centar za ispitivanje kakvoće ulja

Na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u srijedu je svečano otvoren Odjel za kemijsku analizu hrane i predmeta opće uporabe s Laboratorijem za maslinova ulja u što je Splitsko-dalmatinska županija uložila dva milijuna kuna.

Zahvaljujući novom Laboratoriju za maslinova ulje svaki građanin i uljar ubuduće mogu doći ispitati kvalitetu ulja.

Ravnateljica Nastvanog zavoda, dr. Jasna Ninčević ističe kako im je cilj postati referentni centar za  Hrvatsku, ali i da se pravilnici u kontroli maslinovih ulja malo pooštre.

"Nije dovoljno napraviti jednu ili dvije analize parametara maslinovog ulja, već kompletnu paletu od organoleptike do svih kemijskih parametara koji su važni da bi se procijenila kvaliteta maslinovog ulja", naglasila je.

Ustvrdila je i kako je potrebno više reda uvesti u kontrolu uvoznih maslinovih ulja koja se mogu naći na policama trgovina.

"Nevjerojatno je da na policama imamo ekstra djevičansko maslinovo ulje za 25 kuna. To je presmiješno", dodala je.

U novom laboratoriju moći će se kontrolirati kemijska onečišćenja: od pesticida, teških metala, aditiva i toksičnih boja koje se nalaze u namirnicama, rekla je Ninčević te istakla da se pravilnicima treba ojačati kontrola i tih parametara u hrani, a ne samo mikrobioloških.

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da je takav laboratorij županiji potreban s obzirom da se radi o maslinarskom kraju u kojem svi žele ispitati kakvoću i kvalitetu maslinovog ulja. Istaknuo je da će svim građanima koji se bave maslinama novootvoreni laboratorij mnogo značiti jer će tu na vrijeme moći dobiti analizu svojih ulja zbog čega će se i kvaliteta ulja u toj županiji pojačati.

Sličan laboratorij nalazi se u Puli, no Split je prvi uveo procjenu organoleptičkih svojstava na kojem će raditi deset osoba.