Novosti

VI. međunarodni sastanak projektnih partnera projekta Joint_SECAP

U organizaciji partnera Primorsko-goranske županije održan je  VI. međunarodni sastanak projektnih partnera projekta Joint_SECAP financiranog preko programa INTERREG Italija-Hrvatska. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima Splitsko-dalmatinske županije, a  održan je putem web platforme zbog trenutne situacije s pandemijom uzrokovane virusom COVID – 19.

Interreg Italy-Croatia projekt Joint_SECAP ušao je u zadnju implementacijsku fazu koja bi trebala rezultirati izradom SECAP-ova - Akcijskih planova održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama u odabranim partnerskim područjima. Splitsko-dalmatinske županija kao jedan od projektnih partnera izrađuje zajednički SECAP za područje otoka Brača i to . Upravo navedeni dokumenti bili su i glavna tema prošlotjednog online partnerskog sastanka.

Akcijski planovi temelje se na klimatskim scenarijima razrađenim za pojedinu mikrolokaciju, a g. Martin Bućan je predstavio rezultate njihove finalne analize za sva odabrana područja obuhvaćenih ovim projektom. Uz sve projektne partnere, na sastanku su sudjelovali predstavnici agencija Agena i REA Kvarner u ulozi vanjskih stručnjaka regije Abruzzo i Primorsko-Goranske županije koje su jedni od projektnih partnera.

Iako se SECAP-ovi u Republici Hrvatskoj rade posljednjih nekoliko godina na području Splitsko-dalmatinske županije ovo je prvi SECAP koji se izrađuje, a kroz ovaj projekt se po prvi put po pitanju suočavanja s klimatskim promjenama i održivim razvojem pristupa na razini više udruženih jedinica lokalne samouprave koje imaju prirodne i administrativne poveznice kao čimbenike sinergijskog pristupa planiranju mjera akcijskog plana. Realizacija ovih mjera pitanje je dugoročnih strategija razvoja uključenih administrativnih područja te je na ranije navedenom sastanku g. Timothy Brownlee, predstavnik partnera UNICAM predstavio i prvu verziju projektne online platforme koja će olakšati buduće planiranje mjera, nadzor njihove provedbe i evaluaciju njihove učinkovitosti.

Do kraja trajanja projekta, Splitsko-dalmatinska županija  planira organizirati edukacijske radionice za jedinice lokalne samouprave s ciljem pripreme istih za kvalitetnu provedbu izrađenih akcijskih planova i povećanje adsorpcijskih kapaciteta JLS-ova u ovom području.

Na samom sastanku najavljeno je i održavanje završne projektne konferencije za čiju je organizaciju zadužena regija Abruzzo. Poziv za sudjelovanje na konferenciji kao i sve ostale informacije u svezi ovog projekta bit će otvorena za sve dionike i biti će objavljena naknadno na web stranici Splitsko-dalmatinske županije

Dodatne informacije i vijesti o projektu možete naći na stranici https://www.italy-croatia.eu/web/jointsecap