Firespill konferencija "Upravljanje katastrofama": Zvonik sv. Duje može izdržati puno veći potres nego se očekuje, dok je West Gate centar potpuno otporan na potrese

Žurne službe Republike Hrvatske za reagiranje u katastrofama spadaju u sam svjetski vrh po spremnosti i obučenosti, ali njihova tehnička opremljenost nije na toj razini. Upravo u tom segmentu potrebno je što više koristiti sredstva iz fondova Europske unije kako bi se žurne službe podignule na još višu razinu i postale brend sigurnosti u ovom dijelu Europe, glavni je zaključak okruglog stola, odnosno panel rasprave  organizirane u sklopu FireSpill konferencije "Upravljanje katastrofama". Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici svih relevantnih žurnih službi u RH: glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, pročelnik HGSS-a RH Josip Granić, dopredsjednik Crvenog križa RH Željko Grubišić i pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Split Srđan Kuščević. Skup je moderirao Marijan Vundač, predsjednik Platforme HPG za smanjenje rizika od katastrofa.

Svi sudionici skupa tijekom rasprave složili su se u ocjeni kako su Hrvatskoj potrebni ovakvi prekogranični projekti poput FireSpilla radi susreta, razgovora i razmjene iskustava svih uključenih s ciljem što bolje preventive i koordinacije u rješavanju posljedica kriza koje pogađaju kako našu, tako i susjedne zemlje. Uz to, istaknuto je kako je potrebno kontinuirano pratiti nove tehnologije i upotrebljavati ih, osobito u segmentu komunikacija koje često zakažu kod katastrofa ili dronova koji su već bili od velike pomoći u preventivi i pri rješavanju nekih kriznih situacija u našoj zemlji.

Edukacija od osnovnoškolske dobi do zaposlenika žurnih službi za rukovanje novim tehnologijama također je iznimno važna kao i koordinacija svih službi uključenih u krizne situacije s jednog mjesta u čemu će veliki iskorak biti upravo Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva, najveći trening centar za vatrogasce u ovom dijelu Europe čija je izgradnja započela u srpnju ove godine u Vučevici (SDŽ). Sredstva za gradnju ovog jedinstvenog centra osigurana su iz projekta FireSpill ukupne vrijednosti 120 milijuna kuna od čega se 65 milijuna odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uz ovaj okrugli stol/panel raspravu, prvog dana konferencije održana su stručna izlaganja "Seizmološka slika Hrvatske" (dipl. ing. Krešimir Kuk, Seizmološka služba RH), "Protupotresna gradnja u Dalmaciji -zatečeno stanje i aktualni trenutak (dr. sc. Ante Mihanović, profesor emeritus na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu) i "Proces rekonstrukcije u regiji Emilia Romagna nakon potresa 2012. - najbolje prakse restauracije kulturnih dobara" (dr. sc. Antonio Libro). Tijekom predavanja Kuk je upozorio je kako je cijela Hrvatska, a osobito Dalmacija, seizmički aktivno područje na kojem su se potresi događali u prošlosti i događat će se u budućnosti. Prema riječima dr. Mihanovića, u Dalmaciji se teoretski može dogoditi potres jačine 7 stupnjeva Richterove ljestvice, ali je protupotresna gradnja vrlo solidna. Primjerice, zvonik sv. Duje u Splitu bi izdržao potres i veći od očekivanoga, a novi West Gate centar, najveći toranj u Dalmaciji visine preko 100 metara, iako sav od stakla, potpuno je otporan ne samo na potrese, već i na vjetrove, osobito buru. Iako je razoran potres pogodio talijansku regiju Emilia Romagna, dr. Libro je kazao kako je velik dio kulturnih dobara stradalih u njemu već obnovljen ili je u fazi obnove.

Dvodnevna konferencija "Upravljanje katastrofama" koja se održava u hotelu Atrium u Splitu i danas je nastavila s radom. Projekt FireSpilll predstavila je voditeljica Helena Brčić iz Javne ustanove RERAS.D. za koordinaciju i razvoj SDŽ dok je Perica Gabrić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU izložio mogućnosti financiranja projekata iz područja prilagodbe klimatskim promjenama i sprječavanja rizika od katastrofa kroz programe europske teritorijalne suradnje. U nastavku su predstavljeni i drugi projekti financirani EU sredstvima - PMO Gate (Ivica Šitum, JU RERAS.D.), STREAM (Ana Maričić, ZADRA NOVA), TransCPEarlyWarning (Ivan Bugarin, JU RERAS.D) i E-CITIJENS (Ognjen Ćavar, SDŽ).

Projekt FireSpill okuplja 16 partnera iz Hrvatske i Italije s ciljem povećanja kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.