Poduzetnicima uručeni dokumenti - alati za jačanje konkurentnosti

U srijedu, 29. svibnja 2019. godine u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije održana je završna radionica pilota u sklopu projekta Green Mind na kojoj su poduzetnicima koji sudjeluju u projektu predani personalizirani dokumenti analize tržišta, izvora javnog financiranja i poslovnog umrežavanja.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije Anđelko Katavić, mag oec. pozdravio je okupljene i predstavio projekte koje Županija provodi na područjima zelene i pametne mobilnosti. Istaknuo je, kako je jedan od osnovnih ciljeva dovođenje širokopojasnog interneta u sve dijelove županije što je osnovni preduvjet za razvoj digitaliziranih usluga. Pozvao je okupljene poduzetnike na uključivanje u projekte.

Projektni Martin Bućan uputio je nazočne u provedbu projektom planiranih aktivnosti. Predstavio je rezultate anketnog upitnika provedenog u razdoblju između dvije projektne aktivnosti o stanju potreba poduzetnika za javnim uslugama s područja analize tržišta, javnog financiranja i poslovnog povezivanja. Na osnovu rezultata ankete zajedno s poduzetnicima zaključeno je da treba razviti metodologiju putem koje će oni sami moći odrediti svoju tržišnu poziciju, pronaći javno dostupne izvore financiranja i umrežavati se.

Ivana Bujas Rupić iz tvrtke Platforma 22 prezentirala je alate razvijene tijekom provedbe pilot projekta kojima je cilj jačanje konkurentnost poduzetnika, odnosno pružanje sposobnosti samoprocjene na područjima analize tržišta, B2B povezivanja i pronalaska javnih izvora financiranja. Uz ove alate izrađeni su i popisi izvora financiranja za mikro, male i srednje poduzetnike, kao i pregled potpornih institucija u sva tri segmenta. Svi alati dostupni su na internetskim stranicama Županije.

Cilj pilota tržišne analize je izraditi alat koji će malim i srednjim tvrtkama pomoći u razumijevanju potreba tržišta, procijene njihove tržišne pozicije, konkurencije, omogućiti pozicioniranje zadovoljavajući potrebe potrošača, te analizirati trendove industrije. U području javnih izvora financiranja razvijen je alat za detaljno informiranje o mogućnostima prijave na natječaje javnih izvora financiranja kao i alat koji će im omogućiti korištenje javnih izvora informiranja i samostalnog raspoznavanja potencijala za prijavu projekata. Na području umrežavanja izrađen je dokument kojim se poduzetnicima daju kratke osnove o alatima potrebnim za uspješnije B2B predstavljanje i povezivanje.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko dalmatinske županije Anđelko Katavić, mag oec. podijelio je danas poduzetnicima koji sudjeluju u projektu personalizirane dokumente za svaku tvrtku posebno koji sadrže analizu tržišta, izvore javnog financiranja i alate poslovnog umrežavanja te kratke upute za samo analizu poduzetnika.

Projekt Green Mind - Green and smart Mobility INDustry innovation financiran je iz programa Interreg Mediterranean 2014. - 2020. Ukupni budget projekta iznosi 1.598.000,00 €, za provođenje projekta u Splitsko-dalmatinskoj županiji namijenjeno je 150.137,00 €.

Vodeći partner projekta je Razvojna Agencija SIPRO iz Ferrare (Italija), dok su ostali partneri Istarska razvojna agencija - IDA d.o.o., Thessaloiki tehnološki park (Grčka), IAT - Andalusian Institute of Technology (Španjolska), SERDA - Razvojna agencija Sarajevo (BIH), Splitsko-dalmatinska županija (Hrvatska), E - Zavod (Slovenija), AFT TBC (Francuska).

Dokumenti za preuzimanje