Bačić uručio ugovore za jedinice lokalne samouprave

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u ponedjeljak su uručili ugovore iz Programa usmjeravanja i rasporeda sredstava za poticanje održivog povratka na potpomognuta područja i područja posebne državne skrbi. Ovim ugovorima osigurana su sredstva za katastarske izmjere, uređenja nerazvrstanih cesta, sustava javne rasvjete, rekonstrukciju zgrada i energetsku obnovu zgrada, a dio ugovora odnosi se ja raspolaganje državnom imovinom.

Ministar Bačić ističe kako se radi o projektima koji su završeni u protekla tri mjeseca. „Naša Vlada je Saboru predložila donošenje višegodišnjeg programa katastarskim izmjera. Obuhvatiti smo 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta jer katastar i zemljišna knjiga ne odgovaraju stvarnome stanju. Sve to donosi najveći prinos, a oslanjamo se na podatke iz Austro-ugarske. Kako bismo tome doskočili, odlučili smo premjeriti Hrvatsku i uskladiti podatke kako bismo ih uredili tamo gdje je to najpotrebnije, a to je na građevinskom zemljištu“, ustvrdio je Bačić.

Lokalnoj zajednici dodijeljene su i nekretnine, a jedan prostor dodijeljen je I Splitsko-dalmatinskoj županiji. „Dobili smo ugovor za nekretninu gdje će se formirati županijski centar za razvoj umjetne inteligencije. Radi se o lijepom prostoru, ali puno važnije je što su sretni i zadovoljni čelnici lokalne samouprave iz naše županije. Već su potpisani ugovori s izvođačima za katastarske izmjere. To je preduvjet sređivanje katastarskih knjiga. To je važno za gospodarstvenika i fizičke osobe bilo da se radi o izgradnji apartmana ili obiteljskih kuća“, ističe župan Boban.