Bajkaonica za učenike u Biskom

Predzadnja od deset radionica „Bajkaonica“ u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“ održana je 1. veljače 2023. u Područnoj školi Bisko, pokraj Trilja za dvanaestoro učenika od prvog do četvrtog razreda. Karolina Šuša, voditeljica radionice, umjetnica poznata i kao Kate koju znate učenike je kroz dramske igre i vježbe potaknula na suradnju, osmišljavanje vlastite priče sa zadanim elementima te im je pripovijedala bajku na umjetnički način. Osim što su se učenici odlično zabavili i naučili nešto novo te pokazali kako mogu biti iznimno maštoviti oni, kao i nastavnice te knjižničarka dobili su brošuru o važnosti čitanja, koja je dostupna na poveznici https://www.gkmm.hr/app/webroot/uploads/files/Brosura_Za%20dobre%20vibre%20citaj%20libre.pdf. Iako još mali svi znaju da je važno čitati, a neki od razloga koje su naveli su: „da budu pametniji“, „da im se razvija mozak“, „da znaju prepoznati znakove i upute oko sebe“. Doznali su i da bibliobus nije bus koji prevozi samo Biblije već je to pokretna knjižnica u kojoj su dostupne brojne knjige, slikovnice, igračke tj. knjižna i neknjižna građu te da će uskoro krenuti po Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Nositelj projekta “Za dobre vibre – čitaj libre” je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 eura (odnosno 3.938.232,95 HRK) od čega je 444.289,34 eura (odnosno 3.347.498,01 HRK) sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 eura (odnosno 590.734,94 HRK) iz Državnog proračuna Republike Hrvatske

Projekt ima za cilj razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.