Blaženko Boban službeno preuzeo dužnost župana

Osigurati ravnomjeran razvoj svim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije zadatak je kojeg je pred sebe stavio Boban. To je, ističe, moguće samo realizacijom kapitalnih infrastrukturnih projekata koji će obiteljima iz zaleđa i s otoka omogućiti bolju i bržu povezanost s velikim administrativnim središtima, kako više ne bi bilo potrebe za raseljavanjem. Mladi su upravo ono na čemu je Boban uspješno gradio gradonačelničku funkciju, pretvorivši Solin u najmlađi hrvatski grad. Mladi, obitelj i demografska obnova će i u njegovom budućem radu na mjestu župana biti u središtu pozornosti.

Boban nije propustio priliku zahvaliti svome prethodniku i, kako je rekao, svome prijatelju Zlatku Ževrnji na dosadašnjem predanom radu i dobrim rezultatima.

Dosadašnji župan Zlatko Ževrnja je iskazao zadovoljstvo postignutim rezultatima od kako je na čelu Županije. Posebno je istaknuo značajna ulaganja u gospodarstvo i infrastrukturu. „Kroz ove četiri godine Županija je dodijelila 140 milijuna kuna bespovratnih potpora poduzetnicima. Realizirana su 973 poduzetnička projekta što je ukupno generiralo otprilike tri tisuće novih radnih mjesta. Uloženo je 500 milijuna kuna u infrastrukturne projekte. Izgrađeno je 12 luka i lučkih pristaništa i još ih je nekoliko u izgradnji. Izgrađeno je 100 kilometara županijskih cesta, što je analogno novoj cesti primjerice od Splita do Podgore. Obnovljene su i izgrađene 42 osnovne škole, utemeljeni Centri izvrsnosti za nadarene učenike, što se pokazalo izvrsnim projektom. U odnosu na 2013. godinu povećan je za tri milijuna broj turističkih noćenja na području županije. Projekt izgradnje Regionalnog centra čistog okoliša je dobio i zadnje potrebno Rješenje Ministarstva zaštite i okoliša, koje je bilo preduvjet daljnjih koraka u pravcu izgradnje modernog centra za zbrinjavanje i obradu komunalnog otpada, te saniranje i konačno zatvaranje postojećih odlagališta kao što su Karepovac kod Splita, Mojanke kod Sinja i desetke drugih ilegalnih deponija na području Županije“ – nabrajao je Ževrnja s neskrivenim zadovoljstvom, te je na kraju naglasio osobno očekivanje i nadu da će „poznajući kolegu i prijatelja Bobana i kao uspješnog gradonačelnika i kao saborskog zastupnika, županija zasigurno ostati u dobrim rukama“.

Nakon obraćanja dosadašnjega župana Ževrnje i aktualnog župana Bobana, primopredajni dokumenti su potpisani, ključ ureda i radni stol predani, čime je i službeno započeo četverogodišnji mandat novoga župana jedne od najvećih hrvatskih županija. 

Boban je u pozdravnoj riječi, ovu prigodu nazvao „vatrenim krštenjem“, u njegovu slučaju i doslovno, jer je jučer bio na požarištu u Podgori, a i danas će odmah nakon primopredaje dužnosti, poći u Gornje Tučepe gdje se veliki požar nastavlja širiti. Prema zadnjim informacijama županijskih vatrogasnih službi s terena, „vatrena stihija je u jednom trenutku ugrozila hotele i kuće, zbog čega su gosti iz triju tučepskih hotela i stanovništvo iz istočnog dijela mjesta evakuirani. Dramatična situacija nikome ne ide u prilog, bez obzira što je eventualni uzrok požaru - upozorava Boban.