Bogat program proslave Dana Splitsko-dalmatinske županije i blagdana svetog Jeronima

Splitsko-dalmatinska županija bogatim programom obilježava svoj dan, 30. obljetnicu osnutka i blagdan svoga zaštitnika, svetoga Jeronima. U petak, 22. rujna od 11 sati ispred crkvice svetoga Jere na Marjanu na rasporedu je otvaranje likovne kolonije „Sveti Jeronim“, na kojoj će sudjelovati 14 slikara i 12 kipara, koji će predstaviti svoj umjetnički prikaz ovoga sveca. Organizatori kolonije su Splitsko-dalmatinska županija, Sveučilište u Splitu i župa Sveti križ, Veli Varoš.

U četvrtak, 28. rujna u 11 sati u Sveučilišnoj galeriji u Splitu bit će otvorena izložba radova nastalih na likovnoj koloniji. Isti dan na rasporedu je i svečana sjednica Županijske skupštine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu – u 11 sati i 30 minuta na platou ispred kazališta počinje zabavni program u kojemu nastupaju Sinjske mažoretkinje i Hrvatski puhački orkestar gradska glazba Imotski, a svečana sjednica započinje u 12 sati.

U petak, 29. rujna u 9 sati u Biskupovoj palači u Splitu otvara se Međunarodni znanstveni skup „Lica svetog Jeronima“. Isti dan, u 20 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održat će se pretpremijera dokumentarnoga filma „Naš sveti Jeronim“, autorice Antonije Hrvatin Roth, urednice religijskoga programa Hrvatske radiotelevizije. Film je nastao na inicijativu Splitsko-dalmatinske županije, a sniman je u Splitu, Solinu, Jeruzalemu, Rimu te ostalim lokacijama vezanim uz život i djelovanje svetoga Jeronima.