Danas je u županiji upriličen prijem za saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj i čelnike Zajednice Albanaca grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije

Zamjenik župana Luka Brčić je u ime župana Bobana, dans u županiji  primio predstavnike Zajednice Albanaca i saborsku zastupnicu Erminu Lekaj Prljaskaj.

-Zahvaljujem na današnjem prijemu te se nadam pomoći županijskog vodstva oko rješavanja problema prostora za djelovanje Zajednice Albanaca u gradu Splitu i eventualnog rješenja za dodatnu nastavu albanskog jezika za učenike s područja ove županije – kazala je uvažena saborska zastupnica  albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, Ermina Lekaj Prljaskaj te je dodala kako se nada i mogućoj suradnji Županije, kroz buduće EU projekte, s njihove dvije matične države, Kosovom i Albanijom.

Zamjenik župana Luka Brčić je zahvalio saborskoj zastupnici i izaslanstvu Zajednice Albanaca na današnjem dolasku u županiju, gdje su za njih uvijek otvorena vrata. – Raduje nas što ste se institucionalno organizirali jer je to jedini put kako vam možemo pomoći. – kazao je zamjenik župana dodajući da županija nema u vlasništvu prostore koje bi mogla ponuditi za rad Zajednice, ali će rado pomoći u razgovorima s predstavnicima grada Splita. Pročelnik upravnog odjela za školstvo, kulturu, tehničku kulturu i šport, Tomislav Đonlić je odgovorio na pitanje o organiziranju dodatne nastave za što je potrebna inicijativa neke škole i roditelja učenika. Pomoćnik pročelnika za gospodarstvo i EU fondove, Damir Čarić je govorio o dosadašnjoj suradnji s nekim albanskim regijama i gradovima kroz EU projekte  Inter modal, Alter energy i još neke, ali se nada i nekim budućim projektima s državom Kosovo. Pozvao je i nazočne predstavnike Zajednice Albanaca da se obrate županijskom odjelu za gospodarstvo i EU fondove savjet i konkretnu pomoć u izradi i izvedbi njihovih poslovnih projekata.

Prijemu su nazočili i Gabrijela Kryeziu, tajnica u Klubu nacionalnih manjina u Hrvatskom Saboru, Pjeter Domgjoni, predsjednik zajednice Albanaca u SDŽ, te članovi Vijeća albanske nacionalne manjine Grada Splita, Ismail Begu, Asdren Djokaj i Marin Prenkpalaj, koje očekuju skori izbori za predstavnike nacionalnih manjina, u svibnju ove godine.