GODIŠNJICA KRVAVOG USKRSA: Josip Jović herojskom smrću pokazao da je žrtva za domovinu svetinja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na grobu Josipa Jovića, u Aržanu je obilježena godišnjica pogibije prve žrtve Domovinskoga rata. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je kako će se i dalje obilježavati godišnjice stradanja hrvatskih branitelja. “Okupili smo se zajedno sa članovima njegove obitelji, suborcima te narodom Aržana i Imotske krajine. Moramo se sjećati svih onih koju su postali simbolom žrtve, otpora, ali i simbolom stvaranja Republike Hrvatske. To je naša dužnost, a iz godine u godinu se brojni građani okupljaju na ovim obljetnicama, što znači da je žrtva hrvatskih branitelja duboko urezana u sjećanje hrvatskih ljudi”, rekao je Božinović. 

Župan Blaženko Boban ističe kako je Josip Jović svojim primjerom i herojskom smrću pokazao kako je žrtva za domovinu svetinja.  “Imotski sin prvi je koji je dao svoj život za domovinu Hrvatsku. Ove godine se godišnjica poklapa s danom Uskrsa, baš kao što je bilo i 1991. godine na Plitvicama. Iza Josipa smo imali 15.830 poginulih hrvatskih branitelja, koji su dali život za slobodnu domovinu. Ponosan sam što je Josip upravo iz naše Splitsko-dalmatinske županije, koja je dala prvog, ali i posljednjeg poginulog branitelja u Domovinskom ratu”, podsjetio je Boban. 

Zamjenik župana Ante Šošić, koji je djetinjstvo proveo u Aržanu s Josipom Jovićem s ponosom se prisjetio prvog hrvatskog redarstvenika. “Ponosni Aržančanin, gromada od čovjeka, hrvatski rodoljub koji je krenuo u obranu domovine. On je ugrađen u temelje hrvatske države i primjer je ljudskosti, dobrote i samozatajnosti. Te karakteristike su ga gurale da ide u hrvatsku policiju. Ostat će upamćen u našim srcima te kolektivnom sjećanju i povijesti hrvatskoga naroda”, ustvrdio je Šošić.