KORAK KA ČISTOM OKOLIŠU

- Ovo je povijesni dan za Makarsko primorje jer je upravo "Donja gora" prvi zatvoreni deponij u nas koji će se sada sanirati. I to na temelju građevinske dozvole koju smo danas dobili i sve potrebne studije stručnog saniranja područja. Pobjeda je to odlične koordinacije administracije na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini. Podgora je potaknula sanacije deponija i očuvanje zdravog okoliša ne samo radi turizma nego i nas doma – kazao je župan Kruno Peronja.

 Zadovoljstvo što je odrađen važan posao izrazio je i Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Fond je Županiji osigurao 200 milijuna kuna za sređivanje stanja na neuređenim, odnosno nelegalnim odlagalištima. Poslije "Donje gore" na redu je Karepovac za koji je izdvojeno 59 milijuna kuna.

 Zbrinjavanje smeća strateški se temelji na izgradnji centara, nestat će smrdljivih odlagališta. S balirki će se postupno prelaziti na izgradnju spalionica kao izvor energije. Takvih će biti četiri – pet u Hrvatskoj, te jedna do dvije spalionice opasnog otpada. "Donja gora" bila je prioritet jer se radi o parku prirode Biokovo. Sanacija će se završiti kroz osam mjeseci, izložio je Mladineo.