Na krovu Doma zdravlja na Mertojaku postavljena solarna elektrana

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić u utorak je obišao Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na Mertojaku, na kojemu je postavljena solarna elektrana. Šošić je ustvrdio kako montaža ove elektrane prati korak s vremenom i s politikama Splitsko-dalmatinske županije. „Radimo na snažnoj energetskoj tranziciji, ulažemo u energane te električne punionice. Ove godine planiramo dovršiti energanu na Učeničkom domu te još tri energane na osnovnim školama u Kaštelima, Solinu i Sinju. Planiramo i jednu veću energanu na samoj zgradi Splitsko-dalmatinske županije te time ispunjavamo ulogu javnog investitora i onoga koji prati trendove vremena“, izjavio je Šošić.

Ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa ističe kako će se ovom elektranom dobiti pet šestina uštede na električnoj energiji. „Radi se o poprilično bitnoj stavci jer je u posljednje vrijeme porasla cijena struje. Ovo je prvi objekt na kojemu je Dom zdravlja postavio ovakvu energanu, a imamo u planovima postavljanje energana i na drugim zgradama na kojima je nesporno vlasništvo“, najavio je Rađa.

Ravnatelj Dalmatinske energetske agencije Mario Jakić zahvalio je županu Blaženku Bobanu na pomoći prilikom realizacije ovoga projekta. „Investitor je Splitsko-dalmatinska županija odnosno Dom zdravlja, a ukupna investicija je oko 68 tisuća eura. Ukupna snaga elektrane je 47,56 kilovata, a u godinu dana trebala bi dati oko 55 tisuća kilovatsati. Naš cilj je provođenje akcijskog plana energetske učinkovitosti, a ova elektrana je u skladu s tim programom“, rekao je Jakić.