Na prijemu kod nadbiskupa Barišića u božićnim čestitkama naglašena potreba demografske obnove nacije

Prigodom božićnih i novogodišnjih blagdana u četvrtak, 21. prosinca u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, upriličeno je božićno primanje kod splitsko-makarskoga nadbiskupa Marina Barišića i uzajamna čestitka svećenika, županijskih i gradskih vlasti, predstavnika crkvenih i društvenih ustanova te javnih kulturnih djelatnika iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Uz nadbiskupa Marina Barišića, goste su dočekali i pozdravljali generalni vikar Miroslav Vidović, pastoralni vikar Nedjeljko Ante Ančić i provincijal franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman.

Rezimirajući proteklu godinu, generalni vikar mons. Miroslav Vidović je u pozdravnom govoru podsjetio na značajne događaje na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te je u i ime svećenika i vjernika Splitsko-makarske nadbiskupije izrazio nadbiskupu zajedničku čestitku.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara se, ukazujući na skromnost Stvorenja koje je s neba sišlo među nas „u štalici, na slamici“, upitao: „Jesmo li mi koji upravljamo našim ustanovama i gradovima svjesni te poniznosti koja je potrebna svima nama? Svi mi se moramo svakoga dana prisjetiti ovog poniznog trenutka kada se Bog rodio na slamici. Kod pristupanja svakom svom zaposleniku, građaninu ili bolesniku moramo mu pristupati otvorena srca kako nas je Isus naučio svojim rođenjem. Kada bismo bili ponizni, radili bismo svoj posao puno bolje, dokinuli bismo korupciju duha, srca i korupciju u društvu. Temeljni nauk poniznosti, jednostavnosti, otvorenosti i širine srca, to je poruka Božića“, istaknuo je u svojoj poruci splitski gradonačelnik.

Župan Blaženko Boban je okupljenima uputio čestitku u svoje ime, u ime predsjednika Skupštine Petroslava Sapunara i svih županijskih djelatnika. „Božić bi trebao biti dan kad ponovno palimo svjetlo onog božanskog u sebi. To nije samo dan Isusovog rođenja niti kršćanski surogat za poganske praznike. Božić je blagdan moga rođenja.To je dan kad sam postao čovjekom, kad sam postao djetetom – citirao je župan riječi pokojnog fra Zvjezdana Linića, upozoravajući da se povijest ponavlja. „Za Svetu obitelj ponovno nema mjesta u Svratištu. A čudo se događa u štalici. Božić bez jaslica – nije Božić“.

Posadašnjujući poruku Božića nama, danas i ovdje, župan je istaknuo kako se „i u doslovnom smislu Hrvatska mora pokloniti svakom svojem djetetu. Jer ulazimo u 2018. godinu u kojoj će Hrvatska postati država s manje od 4 milijuna stanovnika. Zbog toga, ne podredi li Hrvatska apsolutno sve akcijskom planu za demografsku obnovu, gospodarstvo će se raspasti“ – zaključio je svoj govor župan Boban i na koncu dodao: „S tim mislima i s vjerom i nadom u obnovu našeg vjerskog i nacionalnog bića, svima želim radostan i čestit Božić te sretnu i uspješnu Novu 2018. godinu“.

 Na koncu se svima obratio nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, Marin Barišić.

U spontanom govoru nadbiskupove misli su nakratko pošle i u ne tako davna vremena  „borbenog ateizma koji se urušio, ali se vjerojatno i prerušio u različite oblike i prisutan je i danas na svoj način". Nadbiskup je kazao da bi najradije  „sve uzvanike poveo u Betlehem da se s Isusom susretnemo na mjestu gdje se rodio. Da se svatko od nas, na osobnoj razini, susretne s izvorom čovještva i Bogočovjeka. Krist je ipak preko malih božićnih jaslica došao k nama i postao nama svima blizak. Poniznost ne umanjuje čovjeka. Poniznost ne umanjuje nečije odrastanje.“

Danas, nažalost „mladi napuštaju Betlehem, svoju Domovinu. Kažu da je vole, ali ne vide u njoj svoju budućnost. Tu nevolju ne možemo mirno podnositi. Zašto se dječje jaslice baš tako zovu? Vjerojatno zato što je Isus položen u njih. Nažalost u našoj domovini nedostaje novoga života, mladosti, ali i jaslica. Za budućnost je potrebno osigurati da betlehemsko dijete koje dolazi u našu stvarnost može imati jaslice određenog standarda i da može rasti, odrasti u milosti i mudrosti u svojoj sredini. U njemu je temelj, put i budućnost naša, bez mladih toga nema“, poručio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski poželjevši svima sretan Božić i blagoslovljenu Novu 2018. godinu, uz želju da betlehemsko dijete ozbiljno primimo u svoju sredinu i da mu posvetimo svu pažnju.