Nadmetanje osnovnih škola u prikupljanju starog papira – dodjela nagrada

Već treću godinu za redom Upravni odjel za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Splitsko-dalmatinske županije i „Unijapapir“ d.d. Zagreb, Pogon Split organiziraju akciju prikupljanja starog papira u koju su uključene sve škole na području Splitsko-dalmatinske županije. Kako je istakao u svojoj čestitki nagrađenima zamjenik župana gosp. Luka Brčić, ova hvalevrijedna akcija pomaže prije svega očuvanju okoliša. Gđica. Anđelka Vuko naglasila je da ovakva akcija podiže razinu svijesti o okolišu, i o ekologiji, te da bi trebala prerasti u tradiciju.

U akciji je ukupno sudjelovalo 39 osnovnih škola sa područja Županije, a prikupljeno je ukupno 223.000 kg staroga papira. Može se reći da je na taj način sačuvano oko 780 metara kvadratnih šume, 19 milijuna litara vode, te 1.65 Mwh energije.

Za sve to zaslužni su vrijedni učenici nagrađenih škola, kao i njihovi ravnatelji, učitelji i voditelji. Najuspješnije škole bile su: prva nagrada (prijelazni pehar, diploma i računalo) O.Š. „Gradac“ Gradac sa sakupljenih 137,76 kg papira po učeniku, druga nagrada (diploma i računalo) zauzela O.Š. „Mejaši“ Split sa 25.88 kg papira po učeniku, treću nagradu (diploma i računalo) dobila je O.Š. „Vrgorac“ Vrgorac sa 25.08 kg papira po učeniku.

Najuspješniji razredi: prva nagrada (prijelazni pehar, diploma i izlet u NP Plitvička jezera), pripala je petom razredu O.Š. „Gradac“ voditeljice Koni Bufon sa 23.400 kg papira, druga nagrada (diploma i izlet u NP Plitvička jezera) otišla je u ruke O.Š. „Sućidar“ iz Splita voditelja Davora Belaića sa 12. 800 kg papira i treća nagrada (diploma i izlet u NP Plitvička jezera) pripala je O.Š. „Žrnovnica“ iz Žrnovnice voditeljice Tereze Mihanović sa 3.100 kg papira. Najvrjedniji učenici u ovoj akciji nagrađeni su sa mobitelima a to su bili Antonio Bradarić iz O.Š. „Knez Mislav“ Kaštel Sućurac koji je sam prikupio 930 kg papira, te učenica O.Š. „Sućidar“ Split sa 750 kg papira.

Posebna nagrada dodjeljena je Područnoj školi "Promajna" Makarska, sa voditeljima Tanjom Josipović i i Joškom Marče. Ova mala škola prikupila je 4.450 kg papira.