Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama "Usudi se, ohrabri se – Reci NE Nasilju!"

Nasilje je, nažalost, prisutno u  svakoj društvenoj sredini, a bitnu razliku čini odnos društva prema tom negativnom fenomenu.

Hrvatska se odlučila za nultu stopu tolerancije na bilo kakvu vrstu nasilničkog ponašanja, a Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem dokazala je kako ravnopravnost žena nije samo deklaratorna. U svrhu strožeg kažnjavanja nasilnika i snažnije zaštite žrtava, u otvorenoj suradnji s ustanovama, udrugama i inicijativama koje se bore protiv obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama, Vlada je u proceduru uputila zakonske izmjene koje bi stupile na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Radi se o izmjenama triju zakona – Kaznenog zakona, Zakona o zašiti od nasilja u obitelji i Zakona o kaznenom postupku, kojima se uvelike pooštrava kaznena politika vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. Cilj je strožije, jasnije i pravednije kažnjavanje nasilnika, a novim zakonskim okvirima predviđeno je niz rješenja kojima bi se trebalo ubrzati kazneni postupak, spriječiti da dugo traje te da ga je moguće opstruirati.

Uz stvaranje zakonodavnih okvira, izuzetno je važno i jačanje međuresorne suradnje. Svjesni važnosti koordinacije između predstavnika institucija i organizacija koje se bave ovim problemom  u županijama su osnovani timovi za provođenje Nacionalnog plana za borbu protiv nasilja. Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije nositelj je niza aktivnosti kojima želi unaprijediti svijest građana o ovoj problematici. Predsjednica Povjerenstva je Danica Baričević, članice su Ivna Grgić, Jagoda Martić, Dina Balić, Edita Grubišić, Ines Grubišić, Karmela Švegić, Brankica Galić i Ljubica Žunić, te Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.

Kao organizator mnogih tribina, predavanja i  drugih aktivnosti u cilju uklanjanja i smanjivanja nasilja nad ženama Povjerenstvo ističe zajedničke ciljeve:

  • podizanje razine svijesti o položaju žena, važnosti poštivanja i unaprjeđivanja ljudskih prava žena
  •  osvještavanje i senzibiliziranje javnosti kako nasilje nad ženama nije privatni problem
  • osiguravanje ženama žrtvama nasilja potrebnu podršku i pomoć i podržavanje žena u prijavi nasilja
  • unaprjeđenje položaja i zaštite prava žena žrtava svih oblika nasilja
  • preveniranje nasilja smišljenom i kvalitetnom edukacijom
  • stvaranje pretpostavki jednakih mogućnosti za žene i muškarce prilikom ostvarivanja njihovih prava

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije obilježit će 25. studeni, Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama akcijom pod nazivom Usudi se, ohrabri se – Reci NE Nasilju!  U atriju županiije, u ulici Domovinskog rata 2 u Splitu u 11 sati  otvorit će se  izložba radova učenika Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split sa snažnim porukama na temu nasilja. U Dvorani za sastanke na četvrtom katu potom će se održati Okrugli stol na temu „Borba protiv nasilja nad ženama u Splitsko – dalmatinskoj županiji“ na kojemu će sudjelovati:

- Marijana Todorić, voditeljica Odjela maloljetničke delinkvencije Policijske uprave Splitsko dalmatinske i članica županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji SDŽ

-  Zrinka Perić, socijalna radnica u Odjelu za djecu, mlade i obitelj Centra za socijalnu skrb iz Splita, članica županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji SDŽ

- Tamara Čatlak Cindro, voditeljica županijskog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji SDŽ, viša stručna savjetnica u Odijelu za zaštitu žrtava i svjedoka Županijskog suda u Splitu

- mr.sc. Ljiljana Stipišić , sutkinja istrage na Kaznenom odjelu Županijskog suda u Splitu, članica županijskog tima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji SDŽ

i članovi Udruge za pomoć žrtvama Bijeli krug Hrvatske

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko dalmatinske županije i ovom akcijom još jednom želi istaknuti poruke:

ZA nultu stopu tolerancije na svaki oblik nasilja!

ZA pravednije kazne za nasilnike!

ZA pružanje veće pomoći žrtvama!

Pridružite nam se!