Održana radionica "Žene i politika"

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske 2. veljače organiziralo je i financiralo jednodnevnu radionicu „Žene i politika“. Na radionici je sudjelovalo 35 žena iz HDZ-a, SDP-a, HNS-a, HSLS-a, HSS-a , Hrvatskih Laburista te nestranačke osobe, predsjednica Povjerenstva iz Makarske i jedan muškarac.

Ovo je bio najveći skup žena iz političkih stranaka ikada održan u našoj županiji, a sve sa istim ciljem - povećanje broja žena na predstojećim lokalnim izborima. Svrha ove radionice je osnažiti  žene na veće učešće u politici, ali i skrenuti pozornost društvu na koristi koje može imati većim učešćem žena.

Pokazalo se da radionica koja je trebala imati do 15 članica radi iznimnog interesa  broji 35 živo zainteresiranih, aktivnih žena  koje su poslale i na ovaj način poruku - želimo sudjelovati aktivno u politici. U izlaganju koje je održala predsjednica Županijskog povjerenstva Ivanka Luetić Boban brojkama je predočila sadašnju situaciju u politici te naglasila kako je važno i što žene zastupaju jer je nevjerojatno da se povećao broj žena u skupštini i vijećima, a da su se istovremeno zatvorila tri rodilišta.

U radu je sudjelovala i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Pravobraniteljica je govorila o pravnim okvirima te institucionalnim mehanizmima za provedbu načela ravnopravnosti spolova, o neophodnosti poštivanja političkih kvota, o slučajevima diskriminacije temeljem spola, spolne orijentacije, bračnog i obiteljskog statusa te istakla kako je neophodno osnažiti žene da se više angažiraju u politici na dobrobit cijelog društva.

Radionicu su vodile Mirjana Kučer i Ana Vranješ iz Udruge "Domine" iz Splita.