Održana radionica „Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju-osnaživanje žena u ruralnom društvu“

Održana radionica „Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju-osnaživanje žena u ruralnom društvu“

Predsjednica Povjerenstva Ivanka Luetić Boban sudjelovala na radionici održanoj 27. srpnja 2012. u Drnišu u organizaciji OGI –Drniš u svrhu osnivanja Nacionalne mreže u sklopu projekta „GARD-Ravnopravnost spolova u ruralnom razvoju-osnaživanje žena u ruralnom društvu.

Uz 30- tak predstavnike udruga s prostora Dalmacije, koje se bave rodnom ravnopravnošću i ruralnim razvojem, na radionici je sudjelovala i pravobraniteljica za jednakopravnost spolova Višnja Ljubičić

Projekt financira EU, a svrha mu je definiranje potreba i mogućnosti žena u ruralnim područjima, jačanja uloge žena u programima ruralnoga razvoja i poboljšanja pristupa žena razvojnim programima u lokalnim zajednicama.Očekuje se da će projekt doprinijeti, umrežavanju udruga koje se bave promicanjem jenakopravnosti spolova i ruralnim razvojem na zapadnom Balkanu te formiranju regionalne i nacionalnih mreža za ruralni razvoj.

Naglašeno je kako je tek 20 posto žena iz ruralnih područja zaposleno, a više od 50 posto ih ostaje kod kuće kao domaćice.Rad žena u ruralnom području slabo je vrednovan, a uključuje rad u kućanstvu, obiteljske obveze, rad na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu. Žene su često diskriminirane, ne ostvaruju sve mogućnosti obrazovanja, a velik problem predstavlja nedostatak dječjih vrtića i infrastrukture te loša prometna povezanost i zdravstvena skrb u seoskim područjima. Bez razvijenog sela nema ni razvijenih urbanih sredina jedan je od zaključaka  ove radionice.

Sudionici rasprave govorili su o problemima s kojima se suočavaju žene u ruralnim područjima, ali i o primjerima dobre prakse.