Otvoren međunarodni kongres o plavoj ekonomiji

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu u srijedu je otvoren međunarodni kongres „ST-CongreSS2, na temu plave ekonomije, zdravog načina života i sporta te promicanja studentske znanstvene aktivnosti. Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban smatra je plava ekonomija izuzetno bitna kako bi se na vrijeme prepoznala njezina važnost. „Ako ne pristupimo znanstveno, stručno i studiozno ovoj temi, onda ćemo biti u problemima. Kako bismo kroz ekonomiju i gospodarstvo to prevenirali, danas moramo pristupiti razvoju ove nove vrste ekonomije. Ona ima izniman potencijal, ali ako ga ne prepoznamo generacije iza nas mogu biti u velikom problemu“, ustvrdio je župan.

Rektor Sveučilišta u Splitu dr. sc. Dragan Ljutić ističe kako je Ekonomski fakultet u Splitu među 5 posto najboljih u svijetu. „Radimo sve kako bismo našim mladima omogućili ostanak ovdje, ali i kako bi vidjeli kako je to u svijetu. Europska unija daje novac kako bi studenti, profesori i svi djelatnici mogli ići i vidjeti kako stvari funkcioniraju u svijetu. Mi cijenimo znanje jer nam ono daje perspektivu. Mladima poručuju da rade, obrazuju se i educiraju te da vide kako je to vani. Nastojimo napraviti što veće spone između sveučilišta. Mladi, koristite to“, poručio je rektor.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Split Joze Tomaš podsjeća kako su sveučilište i gospodarstvo nerazdvojivi. „Niz je projekata koje zajedno odrađujemo. Uskoro ćemo svečano potpisati Splitsku deklaraciju, koja promovira mediteranski način života i ishranu. To nije samo onaj dio koji je vezan uz hrvatsko podneblje. Podsjećam da je Italija zabranila korištenje i distribuciju sintetički uzgojene hrane, prvenstveno mesa i ribe. Vjerujem da će i ova deklaracija doprinijeti osvještavanju nas na Mediteranu o tom načinu života“, izjavio je Tomaš.