Otvoreno reciklažno dvorište za grad Omiš i općine Zadvarje, Šestanovac i Dugi Rat

 

Svečanosti otvaranja prvoga većega reciklažnog dvorišta na području županije, danas u Omišu, su nazočili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš, direktorica Hrvatskih Voda Jadranskog sliva, Irena Putica, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, direktor gradske komunalne tvrtke Peovice Leonardo Ljubičić te načelnici okolnih općina, i djelatnici Peovice.

Izgradnja objekta je trajala 8 mjeseci, a vrijednost investicije je oko 3 milijuna kuna, a pokriva Grad Omiš te Općine Zadvraje, Dugi Rat i Šestanovac.

Šolta i Omiš su prvi u županiji s reciklažnim dvorištem te je još puno posla pred drugima. Župan Blaženko Boban je naglasio kako oni trebaju biti primjer ostalima.

- Četiri lokalne zajednice na čelu s Gradom Omišem, a sve pod komunalnom tvrtkom Peovica, izregulirale su projekt reciklažnog dvorišta. To treba biti naznaka svim lokalnim zajednicama, a iznad svega građanima na čijem područjima trebaju biti reciklažna dvorišta. Zato me posebno veseli da je ovaj vrijedan projekt doveden do kraja. Splitsko-dalmatinska županija je samo u ovaj projekt uložila oko 400 tisuća kuna. Nadalje, mi smo prošle godine, ali i ove, u proračunskoj stavci ima 2 milijuna kuna za reciklažna dvorišta. Nažalost, druge lokalne zajednice se nisu prijavile pa smo ove godine povećali sumu i za komunalnu opremu, a svake godine to transferiramo lokalnim zajednicama putem javnog natječaja. Moram dodati i da je Lećevica već sad neupitna. Mene je više strah ovakvih projekata po drugim lokalnim zajednicama. Lećevica je u fazi da smo predali potpunu dokumentaciju ministarstvu i treba proći evaluaciju u ministarstvu i fondovima - zaključio je Boban.

Gradonačelnik Omiša, Ivo Tomasović, nije krio zadovoljstvo budući da je grad Omiš, u suradnji s općinama Dugi rat, Zadvarje i Šestanovac, među prvima u županiji izgradio reciklažno dvorište.

- Ekipa iz komunalnog poduzeća Peovica je odlična i moram ih pohvaliti da su odmah prionuli na izradu projekte dokumentacije te ishodili građevinske dozvole na vrijem. Sjećam se da smo čekali tri godine od ishođenja građevinske dozvole na natječaj fonda. Zadovoljni smo učinjenim. Danas imamo jedno reprezentativno reciklažno dvorište i stvorili smo preduvjete za građane da mogu odvajati otpad. Naglasio bih da ljudi moraju shvatiti da sve počinje od kućnog praga. Mi moramo stvoriti kulturu odvajanja otpada kod kuće. Direktor Peovice je puno puta to znao govoriti u javnosti. U Hrvatskoj je tu dobar primjer otok Krk. Oni su se otpadom ozbiljno počeli baviti puno prije nego što su stupili zakoni. Danas imaju sjajne rezultate i taj otok živi kako treba. To isto očekujemo od naših građana da shvate kako ne mogu bacati smeće kako im padne napamet. Ako ćemo se baviti turizmom ne možemo raditi tako štetu sami sebi. Dakle, uvjeti postoje za odložiti glomazni otpad besplatno u reciklažnom dvorištu. Mislim da ćemo brzo doći do konačnog cilja od 50 posto odvojenog otpada, a sad smo na 20 posto - rekao je Tomasović.

Leonardo Ljubičić, direktor Peovice je novinarima govorio o kronologiji nastanka ovoga reciklažnog dvorišta:

- Reciklažno dvorište je zakonski zahtjev za sve pojedince lokalne samouprave od preko 1 500 stanovnika. Izgradnja je trajala nešto više od osam mjeseci, a ono što je karakteristično je da ovo jedan od prvih takvih projekata u našoj regiji financiran iz sredstava Europske unije. Kohezijski fond kojem je vrijednost nešto manja od 3 milijuna kuna, a bespovratno je od toga 85 posto. Grad Omiš je osigurao 400 tisuća kuna ostatka. U ovo dvorište stanovnici, fizičke osobe, mogu dovesti besplatno otpad. Znači sav onaj otpad koji ne spada u miješani i primarne frakcije koje smo dužni osigurati preko zelenih otoka. Drugim riječima ovdje možete donijeti gips, staklo, stiropor, stare akumulatore, baterije i slično - otkrio nam je direktor Peovice Leonardo Ljubičić