Predstavljen projekt konzervacije lokaliteta Manastirine

​U Splitsko-dalmatinskoj županiji u četvrtak je predstavljen pola milijuna eura vrijedan Projekt konzervacije i prezentacije kulturno-povijesne baštine lokaliteta Manastirine, Salona​ u kojem je među ostalim saniran grob sv. Dujma i 15 sarkofaga.

Župan Blaženko Boban je istaknuo da 80 posto svih eksponata koje ima splitski Arheološki muzej dolaze iz Salone ili vezano za Salonu i podsjetio da je u akvatoriju te županije, gdje je nađeno puno amfora, obavljeno mapiranje podmorja.

Kao arheološka zona je zaštićeno i starogradsko polje Ager na Hvaru koje je zbog najbolje očuvane katastarske podjele na Mediteranu od 2008. godine uvršteno na UNESCO listu svjetske kulturne baštine. Osim Agera, podsjetio je župan, tu su još i arheološka nalazišta rimske terme Issa na Visu i najveće starokršćansko groblje Manastirine u Solinu. "Naša je obveza, radi turizma i gospodarstva, ali i domaćeg stanovništva, surađivati na ovakvim projektima. Od danas krećemo još intenzivnije u ovakve aktivnosti. Zahvaljujući našem Upravnom odjelu za turizam, pomorstvo i promet su  brojni podmorski lokaliteti zaštićeni", izjavio je župan. Naglasio je kako svesrdno žele animirati učenike da dolaze i vide arheološke lokalitete.

Županijska pročelnica Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Matea Dorčić je kazala da na projektu intenzivno rade posljednje dvije godine sa splitskim Arheološkim muzejom i s Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir iz Solina. Istaknula je da odjel koji vodi provodi program arheološkog turizma, 2023. godine su financirali devet vrijednih projekata i ove godine nastavljaju s aktivnostima.

"Imamo prijavljenih 12 izuzetno dobrih projekata. Naša suradnja na prezentaciji, valorizaciji i zaštiti lokaliteta Manastirine traje od 2022. godine kada smo sa nešto više od 11 tisuća eura sufinancirali istraživanje, prezentaciju i zaštitu groba Sv. Dujma i njegovog nećaka biskupa Prima. Suradnja se nastavlja i u 2023. godini kada smo sa 16 tisuća eura sufinancirali konzervaciju i restauraciju transepta bazilike", kazala je Dorčić.

Dodala je da im je čast ostvariti međuinstitucionalnu suradnju na razini muzeja, županije, turističkih zajednica i Doma kulture. Cilj im je kombiniranje arheologije i turizma, te kreiranje novih turističkih proizvoda.

Projekt je u suradnji muzeja i županije počeo 2021. godine, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja u Splitu Ante Jurčević i objasnio da je riječ o sanaciji jednog od najznačajnijih starokršćanskih lokaliteta na istočnom Jadranu, a riječ je o lokalitetu Manastirine.

Uz Manastirine se u Saloni nalaze još dva značajna lokaliteta gdje su sahranjeni solinski mučenici, kazao je, te dodao da je na Manastirinama sahranjen splitski zaštitnik sv. Dujam.

"To je bilo u izrazito lošem stanju, no ovim smo projektom među ostalim sanirali grob sv. Dujma i biskupa Prima, te sjeverne zidove transepta i 15 sarkofaga koji su bili uz grob splitskog zaštitnika. Cijena svega do sada napravljenoga iznosila je 506 tisuća eura, a najviše je novca osiguralo Ministarstvo kulture i medija. To je veliki iskorak u investiranje lokaliteta", zaključio je Jurčević.