Prisegnuli sutkinje i suci porotnici za mladež Općinskog i Županijskog suda u Splitu

Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban su u zgradi Županije upriličili primanje za sutkinje i suce porotnike za mladež Općinskog i Županijskog suda u Splitu, koji su danas (8. svibnja) svečano prisegnuli: „Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano“.

U pozdravnoj riječi dobrodošlice, koju je sutkinjama i sucima porotnicima uputio župan Blaženko Boban, istaknuo je kompetencije svakoga od 13 danas nazočnih porotnika te im je uputio iskrene čestitke. "Od ostalih sudaca porotnika se razlikujete po tomu što ćete sudjelovati u radu Vijeća za predmete iz domene mladih koji su posebno osjetljivi na pojam "pravde". Bitno je da kao suci porotnici razumijete mlade, da im pokažete ljudsku dimenziju ali i da suci koji će donositi odluke kroz vaš glas mogu čuti "glas naroda", kazao je župan te pozvao buduće sutkinje i suce porotnike za mladež da savjesno obavljaju svoj posao za koji su se prijavili dragovoljno, kako se ne bi događalo da ne dolaze na rasprave i na taj način usporavaju rad Suda i štete strankama. "To se nažalost znalo događati ranije pa vas molim da svoj posao obavljate po savjesti, onako kao ste danas prisegnuli, jer i na taj način šaljete važnu poruku našim mladima i cijelom društvu", kazao je župan. 

Župan je srdačno pozdravio i zahvalio na brzoj pripremi potrebnih akata pročelnici Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravna pitanja, Mariji Čizmić, predsjedniku Skupštine Šimundiću i predsjedniku Županijskog suda Brunu Kleinu.

"Na nedavnoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su jednoglasno donijeli Rješenje o imenovanju sudaca porotnika  za mladež Općinskog i Županijskog suda u Splitu. Danas, nakon prisege, mogu vam samo čestitati i kazati što i sami znate, da percepcija građana o svakoj javnoj dužnosti ovisi o osobama koje obnašaju te dužnosti. Čestitam svima na izboru i današnjoj prisezi te vam želim da imate što manje posla, a kada ga bude da ga obavite savjesno i profesionalno, onako kako ste danas prisegnuli ", kazao je predsjednik Županijske skupštine.

Predsjednik Županijskog suda, Bruno Klein je zahvalio županu Bobanu, predsjedniku Skupštine Šimundiću i pročelnici Mariji Čizmić što su na vrijeme pripremili i organizirali današnju prisegu sutkinja i sudaca porotnika za mladež Općinskog i Županijskog suda, kako bi sudovi mogli na novim predmetima raditi bez zastoja.  Upoznao je porotnike s njihovim pravima i obvezama. "Vi ste glas naroda i od danas ste punopravni članovi Vijeća, iako ne donosite odluke kao primjerice u Americi. S Vama će komunicirati predsjednik Vijeća i o svemu Vas na vrijeme izvijestiti. Čestitam svima i želim Vam uspjeh te da ne bude nikakvih problema u radu. Zahvaljujem što ste pristali postati dio našega pravosudnog sustava",  kazao je predsjednik Županijskog suda Klein.

Danas su prisegnuli: Nikolina Anić, Zdravko Bosančić, Neven Ćatipović, Jozo Dadić, Meri Galić, Katja Glavinić, Martina Freya Kartelo, Dane Knežević, Snježana Lelas, Darka Marić, Mateo Mijić, Silvana Mijić, Ranka Mustić